Apple обичат да изтъкват предимствата на своите премиум устройства, спрямо конкуренцията на световния пазар. Независимо дали става въпрос за дизайна, скоростта или камерите компанията често разкрива предимствата на продуктите си. Сигурността също е приоритет за Apple, които предлагат много по-добра защита, в сравнение с Android.

iOS не осигурва на 100% сигурност срещу вируси и хакери, но е в пъти по-сигурна от мобилната платформа на Google. Един от малкото случаи, в коиито зловреден софтуер създава затруднения на потребителите е шпионският вирус Pegasus. Експерти по сигурността откриха, че е инфектирал хиляди устройства с двете водещи оерационни системи за смартфони.

Всъщност това не е поредната заплаха на киберпрестъпници, а мащабен проект, който е финансиран от правителства и държавни агенции по цял свят. За първи път данни за агресивната кампания бяха потвърдени от Amnesty International и техни колеги от Citizen Lab.

 

 

Разкритията им показаха, че Pegasus е използван за умишлено подслушване на активисти, политици, журналисти и критици на режимите в различни държави.  Новият вирус показа уязвимости в iMessages, които няма как да не притeсняват компанията. Само преди дни стана ясно, че Apple съдят NSO Group заради инфектиране на iPhone с вируса Pegasus.

Компанията също така сподели, че започва да показва специален вид нотификации на потребителите, за които има съмнения, че могат да са обект на таргетирани атаки на хакерите. Ако Apple имат съмнение, че сте жертва на подобна спонсорирана от държавни агенции или правителства кампания ще бъдете информирани незабавно.

Съобщенията ще се изпращат, чрез имейл или iMessages нотификации на свързаните адреси и телефонни номера към съответния Apple ID. Toва ще се случва и в официалната страница на Apple от браузъра. Съобщенията няма да включват допълнителни линкове и няма да искат допълнителни данни.

 

Още от Digital: Защо iOS е по-безопасна платформа от Android, според шефа на Apple