Mиниатюрният хеликоптер Ingenuity продължава да изпълнява амбициозните цели поставени от учените. Въпреки размерите си машината е оборудвана с най-модерните технологии. Вече ви съобщихме за първият полет на хеликоптера на Maрс. Няколко дни по-късно NASА продължиха с експериментите на червената планета, тъй NASA Ingenuity извърши първия хоризонтален полет на Марс.

Космическата агенция потвърди, че е проведен успешно и третият полет на Ingenuity, като този път машината развива още по-висока скорост и изминава по-голяма дистанция. Според официалните данни марсианския хеликоптер достига височина от пет метра по съшия начин, както втория полет.

Тoзи път, обаче изминава 50 метра при скорост от 2 метра в секунда, съобщава SlashGear. Tретият полет на Ingenuity демонстрира най-добри резултати, като в следващите дни тестовете на NASA ще продължат. Любопитен факт е, че хеликоптера е проектиран да не се движи твърде бързо и респективно да не изминава голяма дистанция.

 

 

Ingenuity използва навигация от вградената камера, която сканира околното пространство в черно и бяло. Алгоритмите на машината внимателно изчисляват дистанцията и гарантират успешното излитане и кацане на повърхността. Ако хеликоптера лети твърде бързо софтуера няма да може да обработи необходимата информация.

Цветната камера, с която е оборудван Ingenuity не помага за полетите, а е предназначена единствено да прави снимки, които се изпращат до NASA. Не бива да забравяме и миниатюрните размери на хеликоптера, които налагат сериозни технически предизвикателства при създаването на машината.

Първите три полета на Ingenuity на Mарс бяха доста успешни и NASA представляват най-добрият тест на технологиите и оборудването, които могат да станат част от бъдещите мисии на космическата агенция.

 

Още от Digital: NASA вече може да създава кислород от въглеродния диоксид на Марс