Хакерите започнаха да обръщат все повече внимание на създаването на рансъмуер вируси, тъй като са добър начин да генерират приходи. Този вид заплахи набират голяма популярност и при тях се блокира достъпа до компютъра, ако не платите определена сума. В интернет вече се разпространява нов подобен вирус, който се казва BadRabbit и вече е инфектирал голям брой компютърни системи в Русия и Украйна. Експертите по сигурност, обаче са на мнение, че е само въпрос на време зловредния софтуер да започне да се разпространява и в други държави.

 

BadRabbit е заплаха от типа на WannaCry и Petya, които изложиха на риск милиони компютри през последната година, съобщава Mirror. Неприятното е, че това е изключително сложен вирус, който както предшествениците си също започва да се разпространява от Русия и Украйна. Aко ситуацията се повтори можем да сме сигурни, че BadRabbit ще се превърне в следващата глобална заплаха за потребителите в интернет. Досега поне три големи медии в двете държави са станали жертва на новия вирус, но се предполага, че броя на засегнатите машини е много по-голям. 

 

Експертите ще следят разпространениeто на BadRabbit и ще се опитат максимално бързо да разработят метод, с който да се предпазим от вируса. Според непотвърдена информация BadRabbit е инфектирал компютърната система на метрото в Киев и летището в Одеса, но също и част от машините на Министерството на инфраструктурата в Украйна.

 

Още по-неприятното е, че представители на бизнеса и държавната администрация в България също са засегнати от вируса, потвърдиха от компанията Group -IB, пред ТАСС. Само за едно денонощие са отчетени стотици атаки с BadRabbit, което налага да бъдете изключително внимателни в интернет.

 

Вижте 12 програми, които ще ви помогнат да се предпазите от рансъмуер вируси