Експертите по света са разединени в препоръките си дали трябва да се носи постоянно предпазна маска срещу COVID-19 или не. Ясни са обаче две неща, първо не подхождайте с паника към пандемията и второ, че маските са задължителни за лекарите и хората, които контактуват с други лица, както и тези, които имат симптоми. Въпреки това, мнозина здрави също предпочитат да носят предпазна маска, за да се чувстват по-сигурни, когато са навън.

 

Ако все още се чудите откъде да си купите предпазна маска, може да изгледате нашето видео Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно.

 

Това поражда и въпрос кои предпазни маски всъщност са подходящи в такава ситуация? Business Insider прави преглед на различните видове маски и за какво са подходящи.

 

Любопитно: Защо инстинктивно докосваме лицето си и как да спрем по време на епидемията от COVID-19

 

Еднократни медицински маски

Те се използват предимно от болните и вече заразени с идеята да не предават бактерии върху останалите. Но също така могат да предпазват носещия да не предаде вирусно заболяване по въздушно-капков път. Маската се състои от три отделни слоя. Първият е бял и се поставя към лицето, той абсорбира влагата, когато издишаме. Във втория  слой има микрочастици и играе ролята на основен филтър. Външният (син на цвят) слой, играе ролята на преграда и не позволява проникване на заразени частици.

Любопитно за този тип маски:

1.Тези маски не са от най-сигурните в сравнение с тези, които прилягат плътно към лицето

2.Ако говорите много, маската бързо се овлажнява и изисква честа смяна

3.Този тип маски е по – полезна за вече заразени хора, а не за да я носите с цел да се предпазите

4.Подходяща е за вече заразени с COVID-19, те  могат да носят маската за да предпазят околните и хората, които се грижат за тях

 

Полезно: Как да дезинфекцираме iPhone, iPad, Apple Watch, и AirPods по време на епидемията от коронавирус

 

Хирургически маски

Тези маски също имат три слоя, абсорбиращ, атибактериален и трети който пази лекарите от вдишване на заразени частици.

 

Любопитно за този тип маски:

1. Тези маски се имат по-ниска степен на овлажняване

2. Не се сменят толкова често, колкото еднократните, според това колко комуникирате на 1 или 2 часа.

3. Хирургичните маски гарантират между 95-98% че сте защитени, но не и 100%

 

Полезно Как да дезинфекцираме смартфона си

 

Респираторни маски

Този вид маски използва защитни филтри, а някои от тях имат и клапан за вдишване и издишване, които не пропускат частиците до 0.5 микрона. Използват се в различни индустрии и  служат като защита от вируси и бактериите и аерозоли.

 

 

Любопитно за този тип маски:

1. Служат за еднократна употреба и за разлика от останалите издържат между 6-8 часа на температурни амплитуди от -30 до +70 градуса.

2. По стандарт биват три вида FFP1, FFP2 и FFP3, като последната е с най-виоска защита

3. Значително по – скъпи са от обикновените

 

Ето и няколко примера за респираторни маски

 

Полезно: Как да дезинфекцираме компютъра си

 

P100 многократен респиратор

Маска, която се носи в тежката индустрия. Тя предпазва от изпарения на химикали, азбест, боя и др. Защитава и от малки частици като стърготини. Подходяща е за такива места, но не и за здравни заведения.

 

 

Респиратор за цялото лице с филтри

Това е маска, която покрива и очите с предпазен екран. Тя също предимно за строителството и индустрията. Защитава носещия от газове, изпарения. Също така обаче е подходяща и за хора, които изпитват трудности да дишат в някоя от другите маски. Могат да се използват и от хора с голяма брада.

 

 

Апарат за дишане с бутилка

Той е предназначен за пожарникари, които влизат в зони със силно замърсен или отровен въздух. Не се препоръчват за медицински цели.Като цяло маските N95 са достатъчни за защита от коронавируса. Те могат да хващат 95% от частиците до 0,3 микрона.

 

 

P маските филтрират 99.97% от частиците. Те са по-скъпи, но и най-сигурни не само за вируси, но и други ситуации. Важно е да се има предвид, че това важи само докато са поставени правилно и докато филтрите им са годни. Всяка Р маска има филтър, който трябва да се сменя на определено време. Производителите също така отбелязват, че няма маска, която да гарантира 100% защита.

 

Няколко важни правила при използването на маските

 

Правило 1

Маските трябва да се сменят, веднага щом се овлажнят и след среща с болен човек.

 

Правило 2

Второто важно правило е, че носенето на маска е по-важно за вече заразения, за да предпазите околните, отколкото от здрави хора.

 

Още от Digital: Заради кризата с Коронавирус - А1, Виваком и Теленор подаряват на своите абонати безплатни разговори, мобилен интернет и др.