Статистически погледнато, днес голяма част от потребителите имат нужда от 4K телевизори с идеално качество на картината и достатъчно голям диагонал на екрана, че да може да замести пълноценно ходенето на кино. В това видео ревю Digital.bg ще ви покаже именно един такъв телевизор на LG, който успя да ни впечатли по много параграфи. Уважаеми дами и господа - LG OLED65C9PLA.

Дизайнът на телевизора е изчистен, ефектен и вписващ се идеално във визията на всеки модерен дом. LG OLED65C9PLA е с тънка рамка и тяло, което позволява закачване върху стена благодарение на своята VESA съвместимо. Още тук ще изтъкнем една от технологиите, които LG са интегрирали – Галерия, тя ви позволява телевизорът да се използва като картина, във времето в което не гледате активно видео на него. Можете да добавите и музика към всяка картина. Още повече, че има и специална система за свързване, която намалява значително количеството на преплитащите се и загрозяващи дизайна на телевизора кабели.

 

 

Както подсказва и името на модела - размерът на екрана му е 65", резолюцията пък е 4K 3840x2160 пиксела. Преди години, със сигурност сте чували репликата "Не гледай толкова много телевизия, ще си развалиш очите". Е, с  този телевизор няма да имате такъв проблем, защото LG OLED TV е технология създадена освен всичко друго и да щади зрението ви. 65C9PLA има TUF Rheinland сертификация на своя Eye Comfort Display. При него емисията на синята светлина е едва 34%, като имайте предвид, че препоръчителната граница под която очите ви не се натоварват излишно е 50%.

 

 

Освен ярките цветове, във видео което гледаме на телевизорите си, често преобладаващ цвят е черният. Това е ясно и на LG, които са се погрижили черното в картината да е наистина черно благодарение на OLED технологията им. Предвид големината на екрана, OLED77C9PLA е идеален за игра на игри, в които буквално се потапяте, а не сте в ролята на страничен наблюдател. Ако преди години само специализираните геймърски монитори можеха да се похвалят с време за реакция от едва 1ms, а стандартните монитори и телевизорите имаха цели 5ms, които оказваха неблагоприятно влияние на игрите - то днес нещата поне при телевизорите на LG стоят по коренно различен начин. Новият OLED65C9PLA има само 1ms време за реакция, а времето за забавяне на входящият му сигнал е 12.9ms, което също е впечатляващ резултат. Връзката с компютъра или конзолата ви става посредством HDMI 2.1 порт, като е налична поддръжка на VRR и ALLM. Както и само виждате от кадрите на екраните си действието в играта е гладко, плавно и постоянно.

 

 

Днес телевизорите не са просто визуализиращи телевизионният сигнал устройства, а са същински компютри, които изпълняват всякакви функции. Като такива, те имат операционна система и процесор. В основата на OLED65C9PLA стои много мощен, бърз и безпроблемен процесор α9 Gen2. Той си партнира с AI изкуствен интелект, който посредством специален алгоритъм за дълбоко обучение оптимизира яснотата, рязкостта, детайлността и яркостта. С алгоритъма за дълбоко обучение се анализира съдържанието и околното осветление, постигайки кристално ясни образи на предаваната картина. Както и сами виждате, дори в тези сцени има висок контраст с минимален шум. Тайната на успеха е, че изкуственият интелект първо анализира съдържанието, като разпознава с какво качество е то, обработва изображенията и така получава оптимизирана картина. Като всичко това става за хилядна от секундата. По същият начин, посредством сензори, изкуственият интелект разпознава каква е околната светлина в стаята в която се намира телевизора, на база съдържанието което излъчва, регулира якостта му и я оптимизира така, че дори в тъмни сцени да имате максимално добра детайлност. Споменавайки детайлност, не може да не отдадем заслуженото и на Dolby Vision HDR, който допълнително изравнява цветовете и така през целия ден, без значение дали в стаята има достъп на пряка светлина, сянка е, пълен мрак или е включена лампа, картината остава равномерно ярка и детайлна. Телевизорът има 4K Cinema HDR формати, които включват Advanced HDR от Technicolor и HDR10 Pro

 

Споменатият преди малко AI при α9 регулира също така и звука, като го прави на база интериорното ви оформпление, обемът на стаята и мястото на което се намирате. Тествайки телеизора, определено можем да кажем, че сме възхитени от озвучението му. Общата му мощност е 40W, като се състои от 2 говорителя по 10W и 2 субуфъра по 10W. Налични са DOLBY ATMOS, Dolby Surround (Ultra Surround), Hi-Fi Audio, DTS декодер и безжична звукова синхронизация.

 

 

Операционната система, която контролира всичко в Smart телевизора е webOS ThinQ AI. Тя поддържа Wi-Di (Wireless Display) - PC wireless свързване, Miracast за споделяне на съдържание директно от смартфона ви, DLNA, Magic Mobile Connection, Multi-view, гласови команди и други. Налични са и гласовите асистенти Google Assistant, който се активира чрез микрофон бутона и Amazon Alexa, активираща се чрез Prime Video бутина. Тук е момента да ви покажем и дистанционното на OLED77C9PLA, което е ергономично, удобно за държане в ръка, с доста функции и най-не на последно място - здраво. Защото всички знаем, че дистанционните са едни от най-често изпусканите предмети вкъщи.