Вижте още: Видео ревюто на смартфона REVO You

 

Разглеждайки пазара на смартфони, все по-често се сблъскваме с един голям проблем. Загубата на индивидуалност. Всички марки се стремят към един универсален стил който включва – колкото се може по-тънък профил, алуминиев или стъклен корпус и едни и същи странни цветове. Как само ни се иска да им кажем, че розово-златните повърхности не са толкова яки…но уви, вече всяка марка си има еквивалент на айфонският Rose Gold.

 

 

За щастие всяко правило има и своите изключения, доказателството на това твърдение се казва Revo 555. Още от пръв поглед можем да кажем, че това е смартфон със свой собствен неподражаем стил, но дали останалите му показатели ще успеят да покрият критериите за качество на масовият потребител? Когато посетите сайта на производителя www.revo.bg вие можете да добиете представа за телефона и параметрите му. Но това са само технически характеристики.

 

 

В това ревю, ние имаме за цел да погледнем нещата малко по-задълбочено – като потребители избиращи нов смартфон. Да, хубаво е смартфонът ни да бъде тънък, но не колкото правоъгълна плочка, неудобна за държане в ръка. В това отношение Revo 555 определено ни печели заради ергономичната си, прилягаща добре към дланта форма. Заради извитият му гръб и заоблени периферни страни, шансът да го изпуснете неволно при работа или разговор е много по-малък. Освен това повърхността му е направена от софт тъч пластика, която почти не се пързаля. А е и доста красива, особено в комбинация с метално червените елементи в горната и долната част.

 

Дисплей

Кой е най-важният компонент на смартфона, който постоянно е пред очите ви? Да, съвсем логично, отговорът е – дисплеят. Самото наименование на продукта „Смартфон” го отличава от „Телефон” – по тази причина дисплеят е много важна част на която трябва да се обърне подобаващо внимание при избора на нов смартфон.

 

 

Универсалният диагонал на дисплея при смартфон е 5”, но ако ще използвате устройството за по-често гледане на видео, игра на игри или работа с текстови и графични приложения, то по-добрият вариант е да увеличите размера до 5.5”. Точно толкова има Revo 555. Технологията на дисплея е IPS, тя е характерна с добрите си реалистични цветове и висока яркост която от своя страна ще ви гарантира добра видимост при работа навън. Регулацията на яркостта може да става ръчно или автоматично, чрез адаптивната функция която активирате от настройките на телефона.

 

 

Ако има директно насочена към дисплея светлина – слънчева или от лампа, ще се появят отблясъци. За сметка на това вечер на тъмно, според различни изследвания гланцираният дисплей щади повече очите от този с Anti Glare покритие.

 

 

Резолюцията при Revo 555 е HD 1280 х 720 пиксела, следствие на това образите са достатъчно детайлни дори когато се взирате от по-близко разстояние. Забира се, Full HD би бил още по-добър вариант, но тогава цената на устройството щеше да скочи драстично. А от това което разбираме тествайки 555, можем да заключим, че идеята на Revo е била да създаде добре балансиран като цена и характеристики смартфон, подходящ за средностатистическият потребител.

 

Хардуер

Поредното доказателство на това твърдение е хардуерът. В основата му стой 64-битов процесор Mediatek MTK6735, същият използват за смартфоните си още марки като Sony, Htc, Lg и Huawei. Достатъчно красноречив факт, подсказващ качествата му.

 

 

CPU-то е 4-ядрено с 1GHz тактова честота, при максимум 1.3GHz по характеристики на Mediatek. Това означава, че процесорът не работи на пълна мощност и подобно на автомобилен двигател, така работният му ресурс се увеличава като време. Като поведение MTK6735 се справя добре със средно тежки задачи които му поставяме. Под „средно тежки” разбираме задачите които възлагат на смартфона си над 80% от потребителите. Както виждате игрите с добра графика не са проблем, като при тях партнира графичен процесор Mali-T720 MP2. Ще обърнем внимание е и на това, че RAM паметта е напълно достатъчна за устройството – 2GB. За съпоставка, Sony Xperia E5 който се задвижва от същият процесор на Mediatek е с 1.5GB RAM и това неминуемо се отразява се отразява на скоростта на работа на телефона като цяло.

 

Камера

Селфи в последните години се превърна в една от най-популярните думи, сред хората които използват смартфони. Особено когато телефона има Face Beauty функция. С какво качество снима предната 5MP камера на Revo 555 можете да добиете представа от тези кадри. В менюто на камерата имате различни настройки и възможности за персонализация на кадъра който искате да споделите с приятелите си в социалните мрежи.

 

Ако искате да направите още по-качествени снимки или да снимате видео с Full HD качество, то по-добре се ориентирайте към основната камера. Тя е 8MP, има насочващ и автоматичен фокус с разпознаване на до 15 лица в кадъра, 4х цифрово увеличение и софтуерна стабилизация на изображението при видео запис. От готовите режими за снимки можете да изберете макро, панорама или HDR. За по-уверените във фотографските си възможности, камерата има и ръчни настройки. LED светкавицата е достатъчно силна, че да освети обекти на до 4 метра при пълен мрак.

 

След като сте направили всичките тези снимки и видео, не бързайте да ги прехвърляте на компютъра си, за да освободите място на смартфона за нови.

 

4G LTE

Revo 555 има 16GB вградена памет, а чрез четецът на microSD карти памет можете да добавите до още 256GB. Под сваляемият заден капак имате още две гнезда за SIM карти, като едното от тях поддържа по-бързите 4G LTE мрежи. Докато разглеждаме какво има под отвореният капак, забелязваме нещо което печели нашето удобрение.

 

Батерия

Това е батерията, интересен лилав цвят, но не той ни впечатли толкова, колкото нейният заряд! 3800mAh не се срещат често не само в този ценови клас, но и при смартфоните като цяло.

 

 

По време на тестовете ни с игри, видео, браузване, максимална яркост на дисплея, снимки със светкавица и какво ли още не, Литий Йон акумулаторът на максимално натоварване успя да издържи един ден. При комбинирана работа, каквато извършва средностатистическият потребител, за да покрие нуждите си, Revo 555 без проблем покрива норма от 2 денонощия.