Android е най-популярната операционна система за смартфони, тъй като захранва около 85% от мобилните устройства. Платформата на Google се появи като алтернатива на софтуера, с който работи iPhone и днес се използва от стотици милиони потребители всеки ден. Колкото и да ви се стори странно Android не винаги е доминирала този сегмент. Видео публикувано от Data Is Beautiful в YouTube разкрива нагледно как са се променили операционните системи за мобилни устройства през последните две десетилетия.

 

Така например разбираме, че през 1999г. най-популярната платформа в индустрията е била Palm OS с пазарен дял от 73.94%. Самият клип показва нагледно как постепенно операционната система започва да губи популярност и е изместена oт конкурентни продукти. Две години по-късно Palm OS вече има 51% дял, докато Windows Mobile вече работи със 31.30% от устройствата. Приблизително по това време започва успеха на Symbian OS в телефоните на Nokia, като добри позиции има и BlackBerry OS.

 

 

Премиерата на iPhone през 2007г. започва да слага край на доминацията на Symbian ОS, за което допринася и появата на Android година по-късно. Необходими са две години на Google да изпреварят iOS, за което помага Nexus One. Tака се утвърждават като третата най-популярна операционна система за смартфони след BlackBerry OS и Symbian OS. За първи път Android става глобален лидер през първото тримесечие на 2011г. и до ден днешен продължава да доминира глобалния пазар на смартфони.

 

Още от Digital: Google ще изискват всички нови смартфони да работят с Android 10 след 31 януари 2020г.