На 14 март 1977г. жена болна от грип се качва на борда на самолет Boeing 737, който пътува към Аляска с 53 пътници и екипаж на борда. След неочаквана повреда в двигателя, самолета остава на място в продължение на цели два часа със затворени врати и забележете изключена вентилационна система. В рамките на три дни са се разболяли 38 души.

 

 

Повече от четири десетилетия епидемиолози показаха колко лесно вирусите се разпространяват от човек на човек в самолетите, а новият коронавирус е на прага да разруши световната авиация. Boeing вече експериментира с тоалетни, които могат да се санират за по-малко от три секунди. Инженерите от американския производител и неговият основен конкурент, Airbus изследват промяната, по който въздухът се движи около пътниците, за да намали инфекциите.

 

 

Видеото показва как едно кихане или изкашляне от човек, седнал на средната седалка в средния ред на пътническа кабина, образува облак от малки капчици - оцветени в лилаво - във въздуха, който след това се разпространява чак до предния ред. Тази симулация,  показва колко далеч могат да се разпространят невидимите капчици в самолетната кабина и как пътниците биха могли да бъдат изложени на коронавируса.

 

 

Десетки авиокомпании усетиха пълното въздействие на пандемията на коронавируса, през последните седмици те акцентираха  на безопасността на пътниците и увериха, че техните самолети използват специални въздушни филтри, които могат да сведат до минимум риска от разболяване.

 

Очаквайте още интересни видеа и новини на www.digital.bg