Потребителите продължават да изпитват сериозни затруднения в опитите си да се сдобият с видео карта от ново поколение. AMD и NVIDIA представиха доста атрактивни предложения през последните месеци. Въпреки това наличните количества в търговските вериги са доста ограничени.

Внушителният интерес към криптовалутите и недостига на компоненти допълнително влияят на актуалните процеси в индустрията. Големите производители обещават да увеличат производствения капацитет, за да опитат да се справят с проблема.

Въпреки това все повече доставчици се презапасяват с компоненти и допринасят негативно за евентуалното стабилизиране на индустрията. Световният пазар на видео карти ще продължи да бъде силно засегнат, като нов доклад на TrendForce прогнозира дори още по-сериозно поскъпване до края на 2021г.

Този път причината ще бъде свързана с предполагаем ръст в производствената цена на GDDR6 памет модулите от последна генерация. Ако прогнозите им се потвърдят това ще бъде доста неприятна новина както за производителите и геймърите, така и за обикновените потребители.

 

 

Анализирайки последните тенденции в индустрията от TrendForce изчисляват, че увеличението в цената на GDDR6 паметта ще е от порядъка на 8%-13%. На пръв поглед тази стойност не е толкова висока, но всъщност ще оскъпи всеки продукт, който използва хардуера. Някои производители дори е възможно да се възползват и на свой ред да компенсират ситуацията с още по-високи цени.

Безпрецедентното търсене също ще затрудни компании като NVIDIA и AMD. Oчаква се приоритет да получат сървърните DRAM модули, както и 16Gb GDDR6 памет за последните конзоли на Sоny и Microsoft. Невъзможността да се произведе достатъчно количество на GDDR6 ще забави доставките на наличния инвентар в месеците до края на годината, съобщава TechSpot.

Oчаква се през третото тримесечие да бъдат осигурени по-високи производствени наличности, които частично да стабилизират бизнеса на AMD и NVIDIA. Със сигурност, обаче затрудненията за компаниите в индустрията ще продължат и през 2021г.

 

Още от Digtial: Защо видео картите скоро няма да могат да се използват за генериране на криптовалута