Видео картите са един от най-търсените продукти в технологичната индустрия през последните месеци. Процесите на стабилизиране вече позволяват на потребителите да купуват хардуер на по-изгодни цени. Поевтиняването не се развива с еднакви темпове в различните държави, но позитивните трендове са налице.

Любопитното е, че ситуацията се различава при отделните производители. Така например цените на видео картите на NVIDIA намаляват, докато тези на AMD продължават да се увеличават. Заключението е от доклад на 3D Center, които анализират пазарните процеси от началото на годината досега.

Водещ тренд е, че видео картите на NVIDIA са по-скъпи от конкурентните продукти от AMD през 2021г. В някои случаи разликата достигна до изумителните 304%, но сега ситуацията се променя драстично, информира DigitalTrends.

 

 

Изчисленията показват, че AMD продава своя хардуер за 159% от каталожната цена, докато при NVIDIA тази стойност е около 144%. Проучването на 3D Center обхваща период от три седмици и показва, че видео картите на AMD поскъпват, докато GPU предложенията на NVIDIA отчитат спад в цените.

Любопитна подробност е, че най-скъпите конфигурации отчитат най-малък ръст в цената. NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti се продава само за едва 16% повече от препоръчителната цена, докато RTX 3090 е налична за 22% по-висока сума. Една от най-евтините видео карти на компанията,  а именно RTX 3060 увеличава цената си с 60%.

Голяма надценка отчита и ARM RX 6800, като потребителите могат да я купят за 81% по-висока цена.

 

Oще от Digital: AMD няма да ограничава производителносттa на своите видео карти при генериране на криптовалута, както NVIDIA