Американските производители ще трябва да плащат по-високи данъци за някои от продуктите, които внасят от Китай. Причината е търговският конфликт между двете страни и последните мита наложени от администрацията на Доналд Тръмп. В различните случаи допълнителните такси могат да бъдат в размер между 7.5% и 25%.

Компаниите желаещи да продължат търговията с производители от Китай могат да получат специални лицензи от САЩ, които имат определен период от време. Началото на новата година постави доста неясноти, тъй като много производители не знаят дали досегашните им споразумения ще бъдат продължени.

Ако това не се случи ще трябва да се задоволят с допълнителните такси. Ситуацията ще засегне компании от различни браншове, включително и в сферата на потребителската електроника. Водещи производители като AMD и NVIDIA също може да се наложи да плащат повече, за да популяризират новото си поколение видео карти през 2021г., съобщава DigitalTrends.

Лицензите на двете компании изтекоха през декември и държавата администрация в САЩ не ги поднови.

 

 

Това означава, че  продуктите нa AMD и NVIDIA ще бъдат облагани с допълнителни 25% през 2021г. Със сигурност по-високата такса няма да се хареса на геймърите и обикновените потребители, които планират да се сдобият с нова видео карта през годината.

Един от най-добрите модели на пазара е NVDIA GeForce RTX 3080, чиято цена е $699. Добавянето на митата ще увеличи тази стойност до $874. Тайванският производител подготвя премиерата на мобилни RTX видео карти през следващите месеци. Най-вероятно потребителите ще трябва да плащат повече, за да си купят геймърски лаптопи на Dell, HP или Lenovo през 2021г.

Търговската война, обаче едва ли ще е ограничена само до видео картите, тъй като същото може да се случи с дънните платки, процесорите и други ключови хардуерни компоненти. Intel вече увериха своите клиенти, че не  очакват промени в ценообразуването на своите продукти през 2021г.

Въпреки това е възмoжно компанията заедно с AMD и NVIDIA да се наложи да се съобразят с по-високите мита.

 

Още от Digital: NVIDIA може да победи AMD в бизнеса с видео карти, благодарение на нова сделка със Samsung