AMD вече представиха дългоочакваните видео карти Big Navi, които са базирани на RDNA 2 архитектурата. Премиерата на атрактивни предложения като Radeon RX6800, RX6800 XT и Radeon RX 6900 XT засилиха сериозно конкуренцията в премиум сегмента. Според официалните данни на AMD можем да очакваме с 50% по-добра производителност, спрямо миналогодишната генерация видео карти.

Продажбите на Big Navi стартираха преди няколко седмици, но вече се работи активно над ново поколение хардуерни технологии на АМD. Компанията е регистрирала на свое име няколко патента пред United States and Trademark Office, които потвърждават, че RDNA 3-базираните видео карти ще се отличават с нов дизайн, спрямо RDNA2 хардуера.

Oказва се, че AMD искат да използват нов чипсет дизайн, който да допринесе за по-висока производителност на Radeon GPU, спрямо предходната генерация, съобщава VideoCardz. Toва ще е възможно като се подобри комуникацията между CPU и GPU модулите, но също така се разширят възможностите на Smart Access Memory функцията.

 

 

Инженерите на AMD вече експериментират активно над нов дизайн, който разделя традиционния SoC хардуер на съвкупност от по-малки чиплети. Всеки от тези модули изпълнява ролята на отделните ядра и ще има собствен Last-Level cache (LLC), което гарантира, че кешовете са свързани с другите ресурси.

Водещо предимство на RDNA 3 е 5-нанометровата производствена технология, която на свой ред ще допринася за консумацията на енергия и бързата скорост на работа. Почти сигурно видео картите с RDNA 3 архитектурата ще бъдат произведени от TSMC, които в момента са един от водещите партньори на AMD.

Компанията разчита, че въвеждането на структурата с чиплети ще гарантира осезаемо подобрение в производителността в RDNA 3. Tехнологията няма да бъде достъпна през таи година, като най-рано можем да очакваме видео карти с новия дизайн през 2020г.

Дотогава AMD ще продължат да са фокусирани към RDNA 2, за да се конкурират успешно с NVIDIA.

 

Още от Digital: Видео картите АМD Radеоn RX 6700 XT и RX 6700 ще бъдат представени през януари 2021г.