NVIDIA предизвикаха голям интерес с премиерата на дългоочакваната си серия видео карти GeForce RTX 3000 Series. Няколко седмици след представянето, обаче се оказва, че не всички потребители ще могат да се сдобият с новите модели. Ситуацията ескалира и принуди компанията да потвърди, че проблемите с доставките на GeForce RTX 3080 и RTX 3090 ще продължат до края на 2020г.

Внушителните подобрения в производителността, които предлагат видео картите от серията се дължат основно на Ampere технологията. Геймърите са най-нетърпеливи да се добият с GeForce RTX 3080 и RTX 3090, но това може да се каже и за любителите на криптовалути. Все повече хора инвестират средства за мощен хардуер, с който да копаят биткойн и също очакват продажбите на GeForce  RTX 30 Series.

Добрата новина е, че компанията подготвя премиерата на бюджетен модел, който ще споделя някои технологични иновации, но ще се продава по-евтино на пазара от NVIDIA GeForce RTX 3080 и GeForce RTX 3090, информира SlashGear.

 

 

Новата архитектура се казва NVIDIA GeForce RTX 3060, като сега разбираме, че продажбите на видео картата на пазара стартират преди края на месеца. Конкретната дата е 25 февруари, като потребителите ще могат да купят видео картата за $329. На този етап NVIDIA не планира Founders Edition версия, което означава, че ще трябва да се задоволите с GPU дизайни на производители от трети страни, като EVGA.

NVIDIA GeForce RTX 3060 ще се превърне в най-евтиният представител на серията, досега. За разлика от RTX 3060 Ti е редуциран броя на CUDA ядрата, които вече са 3584, вместо 4865 при "Ti" версията, която вече е в продажба. Техническите спецификации включват 192-bit памет интерфейс, както и 12GB GDDR6 RAM, което е увеличение от 8GB при GeForce RTX 3060Ti.

Компанията не е потвърдила какво количество на най-бюджетната видео карта GeForce RTX 30 ще бъде достъпна на 25 февруари. Няма да е изненадващо, ако отново се стигне до недостиг, заради високото търсене на потребителите.

 

Още от Digital: Следващото поколение видео карти ще са 71% по-бързи от NVIDIA GeForce RTX 3080