Вижте още: Vernee MIX 2 - Смартфон с красив дизайн, безрамков 6" дисплей и достъпна цена

Вижте още: Vernee MIX 2 - Качествен дисплей, мощен хардуер и голяма батерия

 

Благодарение на поредица от видео ревюта които Digital.bg му посвети, вече го познавате достатъчно добре – това на екраните ви е безрамковият Vernee Mix 2. Има обаче нещо което все още не знаете за него и то е, как снимат трите му камери – две върху гърба и една предна за селфита. Нагледно отговорът на този въпрос ще получите тук в следващите редове.

 


Основният сензор с размер 1/3" е Sony IMX258. Той е много популярен и се използва от много и различни модели смартфони сред които Xperia XA, Samsung Galaxy A3 (2017), Motorola Moto G5s и дори LG G6. Това автоматично означава едно...трябва да очакваме много от камерата на Vernee Mix 2. Дали е така, предстои да разберем.

 

Камерата на Vernee Mix 2 има Sony IMX258 сензор

 

Камерата можете да активирате бързо, като натиснете два пъти Power бутона. Последствие освен виртуалният шътър, за реализиране на снимка, можете да използвате и механичният курсор за звука. Самата снимка ще стане много бързо, защото Sony сензорът разполага с Exmor RS технология която намалява значително времето за реализиране на кадъра. 

 

 

Тъй като имаме на разположение 13MP с 1.12 µm размер на всеки, с Mix 2 можем да правим достатъчно детайлни снимки при които, ако последствие искаме да изрежем определена част, няма да се влоши значително качеството. В това можете да се убедите от този наш тест. 

 

 

Сигурно ви направи впечатление, че в долната част на дисплея има кръгче с цифрите "1.0" Ако го натиснете, по всяко време ще имате възможност за двукратно цифрово приближаване на кадъра. Ако пък искате по-фина настройка, можете да разтворите екрана с два пръста до 4.0-кратно.

 

 

Това са три снимки които ще ви покажат с какво качество снима камерата при различните фази на приближаване. На същото сме добавили и много други тестови снимки.

 

До тук, всички кадри бяха направени в автоматичен "Photo" режим. В него, от изскачащото меню в ляво, можете да активирате общо 15 ефектни филтъра. По-интересните настройки се крият тук в горната част на дисплея. Като в зависимост от това дали държите смартфона вертикално или хоризонтално, иконите им се завъртат автоматично.

 

 

Първата е GPS, когато е активирана, тя записва във файла на всяка снимка информация за точното местонахождение където е направена. Така последствие чрез Google Maps, можете да видите дори след 10 години, къде сте били когато сте направили някой интересен кадър.

 

"Face" служи за разпознаване на лица в кадъра, като посредством тази функция при снимки фокусировката ще е насочена към тях. Камерата може да разпознае до 10 лица в кадър.

 

 

Чрез следващата икона можете да изберете в какъв формат да бъде прозореца на който излиза preview преди снимка - 16:9 или 4:3. Както знаем вторият формат е широко разпространен в социалните мрежи. Следват качеството на снимки и таймер за самоснимачка с настройка до 10 секунди.  Това е Anti-Flicker ефект с помощта на който ще намалите или отстраните напълно неприятният фликър ефект който се получава при снимки под изкуствено осветление. В края имаме възможност за избор, до колко снимки да се правят при задържане на спусъка в серия. 

 

 

В отделен прозорец стои цветната икона за HDR. Когато активирате този режим и снимате с неравномерно осветен фон или много цветове в кадър, ще трябва да стоите неподвижно секунда, но пък последствие крайният резултат ще е впечатляващ.

Режимът FaceBeauty е активен както при основната, така и при предната 8MP камера. Той има различни степени при които лицето в кадър получава по-меки черти, коригират се дефекти по кожата и очите стават по-изразителни. Тук е момента да кажем, че предвид, че Mix 2 е безрамков смартфон, Vernee са преместили предната камера от горе, в долният десен ъгъл под дисплея. Ще ви трябва известно време, за да свикнете с разположението, а има и по-лесен начин - просто обърнете  телефона наопаки. 

 

Режим боке

Както вече стана ясно Vernee Mix 2 има две камери върху гърба си, основният сензор който ви показахме и втори който служи като помощен при снимките в дълбочина. Това значи, че с него не можете да снимате самостоятелно. Най-лесно ще разберете кой от двата сензора кое е, като поставите пръст върху тях. Външният е пасивният и той помага на основният единствено в "Blur" режим. В него, ако закрием камерата, на дисплея на смартфона излиза съобщение което ни предупреждава, че сме закрили сензора. Когато снимаме с ефект "боке", имаме възможност ръчно да регулираме, колкото процента да бъде замъглен фона който стои на заден план и колко голяма да е площта на фокус. Ето и една серия от различни тестови снимки които направихме за вас в този режим. 

 

 

Прави ни впечатление, че преминаването между фокусираната и дефокусираната част на кадъра става сравнително добре. Ето един съпоставителен кадър със смартфона Huawei Mate 10 Pro който също разполага с две камери върху гърба, но цената му е с пъти по-висока от тази на Vernee Mix 2. Да, разлика в качеството има, но както виждате тя не е чак толкова съществена.

 

Смартфонът на Vernee може да снима и черно-бяло. Това става когато активираме режима "Mono". 

 

Панорамни снимки

Ако снимате панорамни снимки с този телефон, те могат да стават както по хоризонтала, така и по вертикала. Като не е задължително да правите цял 360-градусов кадър, можете да прекъснете панорамата по всяко време. Друг начин да снимате всичко около себе си е видеото. Тук максималното качество е Full HD.

 

 

Ориентирането в менюто на камерата става много лесно и бързо се свиква с разположението на различните функции и настройки. Единственото което е малко по-специфично е, че когато сте в основното меню до виртуалният шътър бутон, за да преминете от най-левия в най-десния режим, ще трябва да слайднете няколко пъти по дисплея или да изберете най-крайната показала се икона. Тоест няма възможност за бърз слайд при избор.

 

 

В последно време смартфоните доста сериозно изместиха джобните фотоапарати, по тази причина някои производители на смартфони интегрират в определени свои модели режими в които любителите фотографи да могат да правят сами настройките на снимките си. Vernee Mix 2 е един от тези смартфони. Активирайки режима "Pro", ние можем да регулираме светлосилата по ISO, баланса на бялото и експозицията.

 

 

Mix 2 може да се похвали и с доста добра светкавица. LED диода върху гърба на телефона осветява качествено при пълен мрак на до около 3 метра. По време на тестовете ни, не се сблъскахме с поява на проблем с ефект "червени очи".

Е вече имате достатъчно снимки с помощта на които сами ще успеете да си отговорите на въпроса "Как снима Vernee Mix 2?" А сега, ако ви е интересно да разберете повече подробности за техническите характеристики на този интересен смартфон, можете да посетите сайта на вносителя Smartfonix.com