Гласовият асистент има все по-важно значение за Android, тъй като ежедневно улеснява милиони собственици на смартфони. Google Assistant може да извършва широк набор от функционалности. Ако сте в движение може да използвате гласа си, за да стартирате разговор, да потърсите информация в интернет или да въведете текста на съобщения.

Това е много полезно, особено когато бързате и ръцете ви са заети. Google Аssistant може да активира навигацията, да ви казва прогноза за времето, но също да стартира плейлисти в Spotify и YouTube. Някои производители на бюджетни устройства, дори използват физически бутони за достъп до виртуалния асистент.

Ако имате смартфон с Android вероятно сте използвали Google Assistant. Компанията ще продължи да инвестира ресурси, за да подобрява допълнително приложението. Android 12 ще предложи още няколко интересни подобрения, които обхващат виртуалния асистент.

В момента е възможно "да събудите" Google Assistant, като използвате командите "OK Google" и "Hey Google", като скоро ще имаме още една възможност, информира xda-developers.

 

 

Продължителното задържане на пръста върху Home бутона също ще включи услугата. Собствениците на някои модели Google Pixel могат да стартират Google Assistant с докосване на краищата на екрана. Аndroid 12 ще предложи и още по-удобна Double-Tap Back жестова команда, както и опция да активираме персоналния асистент с натискане на Power бутона или просто да кажем "Power off".

По този начин дори няма да се налага да използвате гласова команда, за да стартирате Google Assistant на своето устройство. За да тестваме функцията ще трябва да отворим последователно Settings>App & Notifications > Assistant. Новата опция ще е достъпна, когато получим предстоящата актуализация на Google.

 

Още от Digital: Как да изключим или ограничим Google Assistant на Android устройство