Google направи нова голяма стъпка в мисията си да замени традиционните пароли. Притежателите на устройства с Android със сензор за пръстов отпечатък, ще могат да ги използват вместо парола за влизане в профила си в Google, съобщава SlashGear. Това е част от усилията на Google да помогне на FIDO Alliance в използването на биометрични данни като алтернатива на паровлите.


FIDO Alliance се стреми да направи единен стандарт, чрез който производителите на устройства и доставчиците на услуги да могат лесно да предлагат алтернативи на традиционните пароли чрез биометрика.  Google използва FIDO2 и WebAuthn, за да предлага новата функция. Тя позволява влизането във всички услуги на Google чрез пръстов отпечатък.


За сега обаче функцията ще се предложи само на телефоните от серията Pixel. Постепенно тя ще стане по-масова, но ще е достъпна само за Android 7 или по-нов, като трябва да е наличен и браузърът Chrome. Google успокоява потребителите, че данните се обработват само на устройствата и не се прехвърлят към сървъри на компанията.

 

Още от Digital: 5 настройки, които ще подобрят сигурността на профила ни в Google