Виртуалните валути са тема, която предизвика все по-оживени дискусии в интернет и публичното пространство. Невероятният ръст в цената на биткойн през последната година доведе до неочаквана активност сред големите инвеститори. Само преди дни ви съобщихме, че Tesla купи криптовалута на стойност $1.5 млрд.

Някои други компании в IT сектора, сред които и Twitter също разкриха плановете си да обърнат част от финансовия си капитал в биткойни. От началото на пандемията досега стойността на криптовалутата се увеличи с приблизително 300%, което е впечатляващо.

Най-популярната виртуална валута струваше около $7200 в началото на 2020г., като през последните седмици успя да премине границата от $40 хил. Собствениците на Tesla ще могат да извършват покупки с биткойн на по-късен етап от годината, като Mastercard вече одобриха криптовалутите като средство за плащания.

Въпрос на време е други големи технологични компании също да се присъединят и инвестират в дигиталните валути. Аpple имат противоречива история с биткойн, но също планират да се възползват от неговата популярност.

 

 

Потребителите на услугата Apple Pay ще могат за първи път да извършват плащания с биткойн. Това е възможно с интеграция на BitPay приложението, съобщава BGR. Създателите на софтуера обещават поддръжка за други платформи за мобилни плащания, сред които Google Pay и Samsung Pay.

Благодарение на това партньорство Apple Pay ще предложи уникална възможност да пазарувате с криптовалути. Всъщност BitPay представлява дигитален портфейл, който е синхронизиран с услугата за плащания на компанията, както и с Apple Wallet. Aлгоритмите на софтуера ще конвертират транзакциите от биткойн в реална валута.

Добрата новина е, че подобни трансфери могат да се извършват, навсякъде където се приемат карти на MasterCard. Дигиталният портфейл засега поддържа Bitcoin, Bitcoin Cash и Еther. Много анализатори също така очакват Apple да инвестират големи средства от наличния си финансов ресурс в биткойн.

На този етап няма информация дали това съвпада с действителните планове на компанията, но е факт, че iOS потребителите вече могат да извършват плащания с биткойн.

 

Още от Digital: Paysafe представи решение за онлайн плащания в брой в България