Автоматичното въвеждане на пароли е полезна функция, която може да ви спести ценно време, когато пътувате и опитвате да верифицирате акаунт от смартфона. Google също предлагат подобна функционалност, с която улесняват всеки ден милиони потребители. Аutofill API позволява на собствениците на устройства с Android да използват мениджъри за пароли или Google Autofill за автоматично въвеждане на данните.

Ако използвате подобен софтуер от трети страни обикновено е необходимо да потвърдите своята самоличност преди да въведете данните си в друго приложение. Въпреки това Google Autofill преодолява това изискване и може автоматично да ви впише в даден сайт или приложение единствено, ако смартфона е отключен. Понякога това може да не е най-доброто решение. 

Нова промяна в Google Play Services разкрива, че Google работят над по-ефективно решение, което ще оптимизира допълнително системата за автоматично попълване на полетата за потребителски имена и пароли от устройствата с Android.

 

 

След актуализацията всяко приложение, което изисква въвеждане на парола и други подобни данни ще е свързано с нотификация да потвърдите самоличността си. Така още преди Google да попълнят полетата ще можете да използвате сензора за пръстов отпечатък, за да потвърдите. 

Веднага щом видите Google Autofill секцията ще може да верифицирате самоличността си и да продължите да използвате съответното приложение. Функцията предлага и поддръжка за други биометрични технологии, като лицево разпознаване и сканиране на лицето, които са достъпни за смартфоните с Android 10, съобщава AndroidHeadlines.

Google въвеждат промените директно от своите сървъри, което означава, че не е нужно да предприемате нищо и да не изтегляте или ъпдейтвате Gооgle приложението. Ако искате да тествате функцията ще трябва да отворите "Autofill" секцията в менюто с настройки.

Можете сами да проверите дали сте получили ъпдейта на Google Play Services v20.33.13 Beta, който предлага тези подобрения. 

 

Oще от Digital: 8 полезни съвета за създаване и запомняне на сигурни пароли