Maрс е една от най-интересните планети в Слънчевата система, която обаче продължава да крие доста тайни, но все повече учени смятат, че е възможно да изпратим там човешка мисия през следващото десетилетие. NASA вече експериментират с различни устройства и технологии, за да превърнат тази амбициозна цел в реалност като един от най-големите проблеми е свързан с намирането на ефективен начин как да се строят сгради и други съоръжения. Успехът на подобна мисия зависи изцяло от този фактор, тъй като голямото разстояние между Земята и Марс не би позволило през определено време да се изпращат необходимите материали. 

 

Последният проект на учени от Northwestern University е сериозна крачка напред в реализирането на този проект, тъй като те откриват как да създадат бетонови структури от материали, които вече е доказано, че съществуват на "червената" планета. Идеята им е базирана на това, че е необходимо сярата да се загрее до температурата, при която започва да се топи, а смесването ѝ със същото количество почва от Марс позволява това съединение да се охлади само. Финалният продукт представлява бетонов блок с изключителна здравина, но също с него може да се работи лесно, като другото предимство е, че той може да се рециклира. 

 

Учените твърдят, че при повторно загряване може да се възстановят някои компоненти, които се губят при този процес и ще продължат да експериментират с тази технология в лабораторни условия. Откритието им е много важно, тъй като доказва, че участниците в първата мисия до Марс ще могат да намерят там някои от ключовите компоненти, необходими да се изградят сгради и други подобни структури вместо да ги носят със себе си от Земята. В заключение ще отбележим, че ще са необходими години, за да пратим хора на "червената" планета, но това е първото сериозно доказателство, че ще можем да строим на нейната повърхност.

 

Вижте какво може да има на Марс (Мars), освен вода