Това е iPhone SE (2020) - един смартфон, който определено успя да завладее сърцата феновете на Apple, а и дори да спечели нови фенове в лицето на такива, които до този момент не са ползвали iPhone. Не са го правили, основно защото тези смартфони са скъпи и не са по джоба на всеки. 
Но SE (2020) промени правилата в редиците на Apple и както Digital.bg вече ви разказа, се превърна в най-евтиният iPhone, който Apple са правили до момента. Само 399 долара, което на фона на iPhone 11 е почти два пъти по-малко.

 


Определено тази стратегия на Apple е удачна - мощен хардуер като на актуалния флагман, но в тялото на модел от 2017 година. Дали няма да е добре и други производители на смартфони да последват примера на Apple?
Със сигурност да речем феновете на Samsung биха купували като топъл хляб смартфон с визията на Galaxy S8, но с хардуера на Galaxy S20. Като цената на устройството да е около 400 Долара. Това определено звучи яко.

От публикувана информация в Slashgear обаче става ясно, че към момента Apple са единствените, които могат да си позволят да направят толкова евтин смартфон с флагмански хардуер в момента. 
Получава се така, защото американците създават свои собствени чипове и са в състояние да поръчват в достатъчно големи количества, че да могат да поддържат сравнително ниската цена на хардуера в SE (2020). За разлика от Samsung които залагат на чипове Snapdragon, цената на които се определя от самите Qualcomm.  

 

 

Друг важен фактор е софтуер и последващата му поддръжка. Apple имат своята собствена iOS, доколкото Samsung са с универсалната Android OS.   Тази седмица обаче се появи новина, че Google и Samsung са се обединили усилията си, за да проектират свои собствени чипове. Това вече със сигурност е една сериозна крачка към нов тип по-бюджетни смартфони с добър хардуер.
Дали в бъдеще ще се появят и други подобни алтернативи на новият модел със стар дизайн или както Apple се определят този на iPhone 8 "популярен дизайн", предстои да разберем. 
Факт е, че потребителите на смартфони с Android операционна система имат нужда от точно такива устройства, които се позиционират в сегментовата ниша на iPhone SE (2020).

Още ит Digital.bg: Как снима бюджетният смартфон Huawei P40 Lite - Тест на камера и софтуер