Oткритието на учените от NASA, че под повърхността на "червената" планета има потоци от течаща вода само по себе си е изключително интересно и закономерно поставя въпроса дали имаме шансове да намерим доказателства за живот на Марс. От космическата агенция сега насочват вниманието ни към интересен факт, а именно, че водата ще осигури условия на астронавтите сами да отглеждат храна при евентуална бъдеща мисия до планетата. NASA са на мнение, че възможността земни култури да оцеляват при определени условия на Марс е не само възможно, но и задължителен компонент от нейната стратегия да прати хора там, предаде DigitalTrends

 

Разбира се това няма да е лесна задача, но благодарение на съвременните технологии може да се превърне в реалност, като според учените относителната надморска височина на планетата, която е приблизително три пъти повече от тази на връх Еверест е сериозен проблем. Основната причина за това е, че тази характеристика най-вероятно ще доведе до много бързото изсушаване и унищожение на всякакво растение, което бъде посадено на нейната повърхност. Решението е просто и от NASA смятат, че астронавтите ще бъдат в състояние да създадат малки надуваеми оранжерии, чиято вътрешност е с изключително високо налягане.

 

Ако добавим наличието на течаща вода и факта, че атмосферата ѝ се отличава с огромно количество въглероден диоксид това съчетание определено може да улесни тяхната стратегия. Комбинацията от тези фактори би позволил на участниците в първата мисия до Марс да извлекат кислород, който е жизненоважен за амбицията им да отглеждат растения в специални парници на "червената планета". В заключение ще отбележим, че тази идея, която до преди няколко години звучеше като сценарий от филм всъщност може да се превърне в реалност в следващите години.

 

Вижте какво може да има на Марс (Mars) освен вода