Pfizer продължават да извършват тестове с нови медикаменти, които да ни предложат още по-ефективна защита срещу COVID-19. В момента тече фаза 3 от клиничните изпитания на нова иРНК ваксина, която е предназначена за деца на възраст между 12-15 години. Резултатите са оптимистични и показват висока степен на ефективност дори четири месеца след приемането на двете дози.

От компанията са уверени, че ваксината е 100% ефективна за предотвратяване на симптоматична инфекция със SARS-CoV-2 инфекция. Главният изпълнителен директор на Pfizer, Алберт Бурла изрази увереност, че допълнителните лабораторни и клинични тестове показват за пореден път безопасността на ваксината им за подрастващи.

Според него това е особено важно в контекста на тенденциите да се увеличава броя на ваксинираните срещу коронавирус по цял свят. Предпазването на възрастовата група между 12-15 години е водещ приоритет за някои държави.

 

 

Новите данни от изследването тепърва ще бъдат рецензирани и публикувани за научната общност. Информацията предлага поглед върху безопасността на ваксината при Phase 3 от тестовете, в които се включват 2226 участници на възраст между 12-15 години. Официалните резултати показват 30 потвърдени случая на коронавируса в едната група и нито един при тази, която приема медикамента на Pfizer.

На практика това представлява 100% ефективност при предотвратяване на симптоматичен COVID-19, информира NewAtlas. Няма данни за неблагоприятни ефекти върху организма дори след изминаване на шест месеца от поставянето на първата ваксина. В момента това са единствените официални данни разкриващи колко безопасен е медикамента на Pfizer.

Oгромната база данни ще бъде входирана пред съответните регулатори, които трябва да дадат своето одобрение за масовото разпространение на ваксината за подрастващи на компанията.

 

Още от Digital: Колко ефективно е хапчето срещу COVID-19 на Pfizer