Манията към използването на селфи стикове може и да е отшумяла леко в сравнение с преди няколко години, но все още има хора, които ги използват и особено когато пътуват. Всички те е добре да знаят, че има много туристически места, където е напълно забранено използването на селфи стикове. Това са музеи, увеселителни паркове, музикални фестивали и дори цели градове. Така например, управата на град Милано наскоро забрани използването на стиковете в целия  град.

 

Ако сте решили да пътувате в чужбина и не можете без тази джаджа, разгледайте информацията на Mashable. Ако вашата дестинация попада в този списък, ще може да се насочите в друга посока.

Disney парковете

Най-щастливото място на Земята, Disney парковете, забранява използването на селфи стикове. След влизането в сила на забраната през 2015 година правилото остава в сила в Disneyland в Калифорния, Париж, Хонконг, Токио, DisneyWorld парковете, Disney Quest, Disney Sea и всички водни паркове на Дисни.

В Six Flags парковете също е забранено използването на фото аксесоари.

В Япония, в Universal Studios, може да бъдете помолени да приберете селфи стика си, защото създавате неудобство или опасност за другите гости. Universal Studios Hollywood и Universal Studios Orlando не посочват конкретно в своите списъци със забранени предмети за използване селфи стиковете, но със сигурност ако решите да използвате такъв ще бъдете помолени да го приберете.

Колизеумът

Още преди години беше забранено да се използват селфи стикове на територията на Колизеумът. Тази забрана все още е в сила. Тя важи също и за музеите във Ватикана и Сикстинската капела.

Обединеното кралство

Ако посетите Лондон, няма да може да използвате селфи стик. В по-голямата част от туристическите обекти е забранено използването на фото аксесоара. Тази забрана важи дори за Stamford Bridge и за стадионите Emirates и Wembley.

Извън столицата, стиковете са забранени при всички спортни мероприятия.

Екскурзия в Европа без стик

Във Франция красотата и чудото на Версай не могат да бъдат заловени чрез използването на селфи стик. В парижкия музей на изкуството Pompidou, както и в Базиликата „Сакре-Кьор“ е забранено правенето на снимки.

 

Австрийският музей за изкуство Albertina както и музея "Ван Гог" в Амстердам, забраняват използването на селфи стикове и триподи.

 

Ежегодното представление с бикове в Памплона, Испания, е класическо изживяване, на което трябва да отидете без селфи стик.

САЩ

Ако сте се отправили към Ню Йорк, добре е да имате предвид че селфи стика ви няма да ви е нужен. Във всички популярни туристически обекти, включително Yankee Stadium, е забранено използването на този аксесоар. Тази забрана обаче важи и за почти всички музеи в останалите щати.

Австралия

В Австралия ще трябва да оставите селфи стика си в хотела ако смятате да посетите някой музей или стадион, както и Операта в Сидни.

Канада

Селфи стиковете са забранени в Canadian Museum for Human Rights в Уинипег, в музея Glenbow в Калгари и в Butchart Gardens във Виктория.

Централна и Южна Америка

Забранено е използването на селфи стикове по време на карнавалните паради в Рио де Жанейро, но пък може да вземете този аксесоар със себе си, ако възнамерявате да посетите статуята на Христос Изкупителят. Повечето футболни стадиони в Бразилия забраняват използването на стик, защото можел да бъде използван като оръжие.

Ривиерата Мая на източното крайбрежие на Мексико е популярна туристическа дестинация, в курортите, плажовете и в града се допуска използването на селфи стикове, но не може да влезете с тях във водата, защото се застрашава кораловия и морския живот.

Близкия Изток

Мека е свещен мюсюлмански град в Саудитска Арабия, където милиони идват за ежегодното поклонение на Хадж. Тук е забранено използването на селфи стикове. Наскоро Националният музей на Иран забрани използването на селфи стикове, като ги нарече опасност.

Япония и Китай

Не може да опънете селфи стика си на никоя от станциите на японския влак JR West.

В китайския дворец музей в Забранения град на Пекин, селфи стиковете не са разрешени заради защита на артефактите. Но на Великата стена те са разрешени, дори ще бъдете посъветвани, ако пътувате сами и искате да документирате впечатленията си, непременно да си вземете стик.

 

Вижте най-полезните приложения за пътуване