Собствениците на устройствата Android разполагат със свободата да променят начина, по който изглежда почти всеки елемент от интерфейса. Новите версии предлагат много функции персонализация, а приложения на трети страни като лаунчери и пакети предлагат още повече варианти да промените как изглеждат смартфоните. 

Един от най-бързите и срещани начини да освежите началния екран е да смените уолпейпъра с по-подходяща снимка, която ви вдъхновява. Ако се чудите какво изображения да използвате можете да откриете разнообразие на колекции от HD+ уолпейпъри в Google Play.

Хрумвало ли ви е някога, че смяната на снимката на началния екран може да се превърне в риск за сигурността на личната ви информация? Със сигурност това твърдение звучи странно, но може да се превърне в реална действителност. 

Причината е конкретен уолпейпър, който вече предизвика сериозна вълна от коментари в интернет. Популярният типстър IceUniverse качи в Twitter снимка, която изглежда обикновено, но е в състояние да блокира смартфоните, ако е избрана за изображение на началния екран.

 

Снимка на уолпейпъра, който блокира смартфоните

 

Оказва се, че след това потребителите не могат нито да отключат устройствата, нито да сменят уолпейпъра. Конкретната причина за странното поведение на изображението не е известна, но вероятно съдържа скрит код, с който успява да блокира софтуера.

Eдна от възможностите е "странната особеност" на уолпейпъра да се дължи на корекции в "Color Gamut" параметрите,с които е заснета. Някои потребители твърдят, че с допълнителна обработка на цветовата гама се отстранява този бъг. 

Това не е универсално решение, тъй като много хора не успяват да постигнат този ефект. При всички положения е интересно да разберем за наличието на подобна заплаха, а именно уолпейпъра да блокира смартфоните. 

Ако случайно се озовете в тази ситуация можете или да стартирате Safe Mode режима, за да смените снимката на началния екран от това меню или да върнете фабричните настройки на устройството. 

Остава да се надяваме, че снимката ще бъде отделен случай и няма да се превърне в популярна практика за хакерите, тъй като би ни създало допълнителни проблеми.

 

Още от Digital: Как да добавяме класически уиджети към Lockscreen екрана на смартфони с Android