За какво можем да използваме празните пластмасови бутилки? Холандската компания VolkerWessels има доста интересна идея. Според сайта Materia.nl, строителната компания наскоро е представила проект на име PlasticRoad предвиждащ изграждането на пътна настилка от рециклирани пластмасови бутилки.

 

Според VolkerWessels изработените от пластмаса пътища не само ще са по-здрави от асфалтовите, но и ще издържат на по-голям температурен диапазон – от -40C до 80C. Нещо повече, изграждането на един път ще става за седмици, вместо за месеци. Произвежданите главно от бутилки намерени в океана пътни блокове ще се създават във фабрики и ще се транспортират до желаното място. Всеки от блоковете ще е кух, така че да има достатъчно място за опъване на кабели, изграждане на тръби и провеждане на вода.

 

Предизвикателството пред VolkerWessels е да убедят властите в Холандия, че иновативните пътища са както полезни, така и нужни. Изглежда това няма да им е трудно. Управата на Ротердам вече е сред кандидатите готови да тестват секция от пластмасовия път.