Днес в България празнуваме деня на авиацията и военно-въздушните сили. На 16 Октомври 1912г. е извършен първият боен полет не само у нас, но и в света като цяло. По време на Балканската война и обсадата на Одринската крепост, пилота Радул Милков прави първата в света въздушна бомбардировка.

 

 

Интересното е, че днес на този ден в платформата за онлайнфинансиране Kickstarter, намираме проект за хартиен самолет който успя да събере над $1.5 милиона което се равнява на над 2 милиона лева.

 

 

Джаджата с име PowerUp Dart е измислена от американски пилот и представлява хартиено самолетче което може да се управялва с помощта на смартфон. Уникалното при него е не само материалът от който е направен, но и възможността да прави различни авиационни трикове. Ето и някои от тях.

 

 

PowerUp Dart има 6 базови варианта с различен цвят и имена, като всеки има свои специфични преимушества. Например най-бърз от всички е Black Bullet (който обратно на очакванията ни е червен), най-як за катастрофи е зеленият Silver Bullet, а най-бързи завои прави небесно синият F-18. Максималната скорост която може да развие PowerUp Dart е 40км/ч.

 

 

Самолетът се управлява със специален The PowerUp app за iOS и Android посредством който можете не само да имате контрол над самолета, но но и да го проследявате на карта, защото джаджата има в корпуса си вграден GPS.

 

 

Интересно е да се отбележи, че за да стартира проекта си изобретателят Shai Goitein е обявил, че има нужда от едва $25 000, а 48 часа преди изтичане на крайният срок на кампанията е събрал 60 пъти повече от първоначално очакваното. Цената на един PowerUp Dart  самолет е $37 което се равнява на 61лв. 

 

 

 

Вижте още: Как да превърнем Телевизор или Монитор в Тъчскрийн - Anyractive GoTouch