Qualcomm са водещ производител на мобилни процесори, който е изправен пред все по-силната конкуренция на MediaTek. Тайванският производител разширява агресивно присъствието си и не крие плановете си да изпревари своя конкурент. В голяма степен можем да кажем, че Snapdragon серията от процесори е предназначени основно за смартфоните от премиум сегмента, докато MediaTek са фокусирани към ниския и средни клас.

Добър пример е 5-нанометровия Qualcomm Snapdragon 888, който вече се използва от все по-голям брой смартфони на водещите производители. Архитектурата предлага атрактивно съчетание, което включва ARM Cortex X1 ядро с работна честота от 2.84GHz, което е допълнено от три Cortex-A78 ядра с 2.4GHz, както и Cortex-A55 ядро с 1.8GHz. Графичният чип е Adreno 660 GPU, който предлага поддръжка на Bluetooth 5.2 и Wi-Fi 6E.

Компанията се очаква да спази традиционната стратегия и да представи премиум версия на мобилния процесор. Премиерата на Qualcomm Snapdragon 888 Pro ще бъде през втората половина на годината.

 

 

Въпросният чип се разработва с кодовото име "Qualcomm Lahaina" и сега попадна в базата данни на GeekBench, информира GizChina. Работната честота на осем от ядрата остава идентична със Snapdrаgon 888. Най-мощното Cortex-X1 ядро, обаче ще оперира на 3GHz, вместо на досегашните 2.84GHz.

Резултатите от бенчмарк тестове показват 1171 точки при Single-Core и 3704 при Multi-Core тестове, Оказа се, че Qualcomm подготвя премиерата и на още един процесор с бранда Snapdragon 888. За разлика от другите два чипа това ще бъде бюджетна версия, която не разполага с 5G модем.

По този начин производителите на смaртфони ще могат да се възползват от скоростта на Snapdragon 888 и да се ограничат до 4G свързаност, но на по-достъпна цена от стандартната версия. Другите атрактивни иновации като Snapdragon Elite Gaming, Qualcomm Sensing Hub и Spectra ISP ще продължат да се използват от новия чип.

Конкретната дата на премиерата все още не е потвърдена официално от Qualcomm.

 

Още от Digital: Наследникът нa Qualcomm Snapdragon 888 ще използва технология на Leica