Huawei са лидер в продажбите на смартфони и продължават да разширяват влиянието си в пазарни сегменти като смарт часовници и ултратънки лаптопи. Китайският производител произвежда собствен хардуер като процесорите Kirin и инвестират сериозно в технологии с изкуствен интелект и проявяват голям интерес към автомобилите. 

Добър пример е приложението Huawei HiCar, което позволява да контролирате автомобила от смартфона. Компанията вече е стартирала преговори с водещи производители, за а привлече вниманието им към своята платформа за автомобили. Huawei обещават да направят бъдещите им модели още по-смарт и да използват гласови команди за управление на електрическите прозорци, климатичната системи и инфотейнмънт системата.

Желанието на Huawei е да оптимизират HiCar за разнообразие от превозни средства, сред които мотоциклети и други модерни системи за публичен транспорт. Специалисти на компанията от месеци работят заедно с партньори като Audi и китайския бранд BYD, за да подобрят възможностите на своите технологии. Това би им позволило да се конкурират по-успешно с Android Auto и Apple CarPlay.

 

 

Вече знаем името на първият автомобил, който ще дебютира с новата версия на HiCar ще бъде BYD Han EV. Премиерата е насрочена за юни 2020г., съобщава AndroidCommunity. От Huawei вече са спечелили доверието на голям брой производители и разполагат с мащабна мрежа от партньори по цял свят. 

Според наличната информацията повече от 30 производители ще интегрират HiCar в повече от 120 различни модела, които трябва да са налични на пазара до края на годината. Дивизията на Huawei, която разработва софтуера се казва Intelligent Automotive Solution (IAS) и се очаква да се превърне в ключов източник на приходи в дългосрочен план. 

Внушителните инвестиции на китайския гигант в иновации като изкуствен интелект, 5G технологии, облачни услуги и джаджи с Интернет на нещата могат само да ускорят плановете им в сегмента на смарт автомобили. Китай е третия най-голям пазар в света и Huawei ще се фокусират предимно към локалните потребители, за да популяризират HiCar. 

 

Oще от Digital: Бъдещите автомобили ще могат да разпознават лицата на различните потребители