Потребителите разполагат с разнообразни възможности за свързване на периферни аксесоари към своите джаджи. В момента има четири различни версии на USB 3.2, но също два USB 3.1 конектора. Другите популярни технологии за тази цел са Lightning конекторите на Apple, както и Thunderbolt, която се разработва от Intel.

Oрганизацията USB Implementers Forum вече работи усилено над USB 4.0, която ще предложи два пъти по-бърза скорост на работа от сегашната версия на технологията.

Тук е подходящ момент да вмъкнем, че USB 3.2 предлага скорост за трансфер нa данни от максимум 20Gbps, докато при предходните версии тази стойност е между 5Gbps и 10Gbps. Сериозните подобрения в USB 4.0 ще ни позволяват да извършване пренос на информация от 40Gbps, съобщава CNet.

По този начин новата технология ще направи кабелите, които използваме едновременно по-бързи и по-лесни за използване. USB 4.0 ще е обратно съвместима с настоящите USB Type-C конектори, което също ще е от голяма полза за потребителите и настоящите им колекция от аксесоари.

 

 

Достигането на максимална скорост от 40Gbps от USB 4.0 е важно, тъй като така ще се изравни с конкурентната технологията Thunderbolt 3. Работи се усилено и върху съвместимост между двата стандарта.Потребителите ще могат едновременно да изпращат видео и други файлове. В този случай скоростта ще се преразпределят автоматично от USB 4.0.

Ако устройството се нуждае само от 20%, за да възпроизведе съдържанието на Full HD монитор тогава другите 80% ще бъдат запазени за трансфера на другите файлове от външния източник.От CNet сега ни информират, че USB 4.0 също ще подходящ метод да свържете 8K монитор към своя компютър.

Toва ще е възможно с поддръжката на DisplayPort 2.0 и специален "Alt Mode" режим на новия стандарт. VESA представиха технологията преди няколко месеца, утроявайки скоростта от предходната версия при 8K резолюция (7680х4320 пиксела) и 60Hz честота за опресняване на кадрите.

Използването на технология за компресиране ще позволи на DisplayPort 2.0 да поддържа 16K разделителна способност от впечатляващите 15360х8460 пиксела. Това е подходящо и за устройства с виртуална реалност. Премиерата на USB 4.0 ще е преди края на годината, а поддръжката за DisplayPort 2.0 ще е факт през 2021г.

 

Още от Digital: Каква е разликата между USB-C и Thunderbolt 3