Самоуправляващите автомобили, които разчитат на множество сензори, камери и модули за навигация са интересна концепция. Технологиите с изкуствен интелект напреднаха сериозно през последните няколко години и предлагат все повече възможности. Много компании експериментират с разработката на автономни автомобили, но ще са необходими години преди да се превърнат в реалност. 

Въпреки това любителите на високите скорости доста по-скоро ще могат да се забавляват с първата по рода си надпревара с автономни автомобили, която се казва Indy Autonomous Challenge (IAC). Официалната премиера на проекта стана факт на CES 2021. 

Вълнуващото състезание ще се проведе на пистата Indianapolis Motor Speedway  през октомври. Организаторите са разработили специално шаси, което ще се използва от всички участници в Indy Autonomous Challenge (IAC). Надпреварата ще включва 30 различни отбора, които ще се състезават в продължение на 20 обиколки. 

Победителят ще получи парична награда в размер на $1 млн., съобщава DigitalTrends.

 

 

Отборите на второ и трето място ще бъдат възнаградени със съответно $250 хил. и $50 хил. Най-вероятната дата на провеждане е 23 октомври, но подлежи на допълнително обсъждане. Изборът на трасе не е случайно, тъй като Indianapolis Motor Speedway е писта, на която се тестват нови технологии повече от столетие. 

Най-голямото предизвикателство ще бъде разработката на софтуер, който достатъчно ефективно да обработва данните от сензорите на състезателните автомобили. По този начин ще се вземат решения за частици от секундата, което респективно може да донесе успех или да провали екипите. 

Настоящият рекорд за най-висока скорост на автономен автомобил е 282 км/ч. Предстоящата надпревара може да подобри това постижение.

 

Още от Digital: Ето как добавената реалност ще подобри работата на автономните автомобили