Соларните технологии се развиват с невероятни темпове през последните месеци и въпреки множеството подобрения в тях учените продължават да търсят начини как да подобрят тяхната ефективност. Един от най-големите проблеми пред слънчевите панели е, че се губи голяма част от енергията, която достига до тях, а сега международен консорциум, управляват от японската изследователска лаборатория NEXTPV имат много интересна идея как да се справят с него. Тяхната концепция е да се разработят уникални, соларни балони на височина от 20 километра над морското равнище, информира DigitalTrends. 

 

От своя страна на тази височина няма никакви облаци, които да нарушават работата на панелите, с които са оборудвани, като това ще им позволи да концентрират себе си много повече слънчева светлина. Учените са на мнение, че балоните летящи над облаците също така ще редуцират дифузията на светлината, която възниква в по-ниските слоеве на атмосферата, което допълнително подобрява ефективността им. Проектът предвижда и водорода да бъде ключов фактор, за да се позволи те да останат максимално дълго време на правилната траектория, а през деня за тази цел ще се използва енергията от Слънцето.

 

Основните му предимства са свързани с факта, че са безвредни за околната среда, но са изградени от полимери с ниска енергийна ефективност, които са лесни и достъпни за производство. Единственият остатъчен продукт при тяхното функциониране са чисти, водни молекули и учените вече започнаха да събират необходимото финансиране, за да превърнат този проект в реалност. Ще е интересно да видим колко време ще отнеме на учените да започнат реални тестове и да изпратят първите соларни балони в атмосферата на планетата ни. 

 

Вижте нов система от лазери със соларни панели ще предпазва Земята от астероиди