Фитнес тракерите, умните часовници и другите смарт джаджи положиха основата на нова ера в развитието на съвременната електроника. Тези продукти имат сензори, с които автономно да изпращат информация и да си комуникират с други устройства. Това ни предоставя много повече възможности, но колкото по-функционални са джаджите, толкова повече се увеличава консумацията им на енергия. Учени от UCLA създадоха уникална микробатерия, която може да отстрани този проблем. 

 

Официалните данни разкриват, че прототипа на литиево-йонна батерия е с размери, които не надхвърлят големината на 100 зрънца сол, информира TechRadar.  Eкипът на UCLA променя изцяло начина, по който е конструирана батерията, за да успеят да я направят толкова компактна и в същото време да гарантират, че може да осигури достатъчно енергия да захрани смарт часовник или фитнес джаджи. Според учените техниката за производство на микробатерията дори увеличава енергийната плътност.

 

 

Вместо традиционните слоеве във вътрешността от UCLA създават триизмерни анодни стълбове, които са покрити от тънък полимерен електролит. Крайният резултат е достигането на енергийна плътност от 5.2 миливатчаса на квадратен сантиметър, което е доста добро постижение. Въпреки това 3D батерията е с размери от 0.09 квадратни сантиметра. Следващата стъпка е да се проведат тестове с различни материали, които да запазят дизайна, но и да подобрят възможностите на батерията.

 

Още от Digital: Новите преносими джаджи ще поддържат 4G и ще работят седмица с едно зареждане