NASA публикуваха в официалния си сайт невероятно изoбражение, което ни показва как Международната космическа станция (МКС) преминава пред „лицето“ на Слънцето със скорост от 8 километра в секунда. Уникалният кадър е заснет от Shenandoah National Park във Вирджиния от фотографа Бил Ингълс на 6 септември и представлява композиция от пет отделни изображения.  Подобно преминаване на МКС не трае твърде дълго, тъй като тя орбитира около Земята със скорост от над 27 хил. км./ч. съобщава AbcNews.

 

За една цяла обиколка на планетата ни са необходими около 90 минути, като в момента на борда на станцията има екипаж от девет астронавта, като скоро техния брой ще бъде намален до обичайните шестима души. Космическият телескоп Kepler на NASA досега откри хиляди потенциални екзопланети, като анализира спадове в яркостта на обектите, когато преминават около своите звезди. Любопитното е, че този метод за наблюдение се е използвал още през 18-ти век от астрономите, когато те следят преминаването на Венера около Слънцето от различни места по цял свят.

 

Уникалната снимка показва по най-добър начин колко внушителни са размерите му на фона на Международната космическа станция, чието тегло е 419 хил. килограма и има размери от 109х73х51 метра. Общата площ на соларните панели, които тя използва е по-голяма от размаха на крилете на Boeing 777 200/300 моделите, като работата на МКС се контролира от 52 компютърни системи.

 

Вижте откриха черна дупка, която тежи 12 млрд. пъти повече от Слънцето