Вероятно не знаете, но привилегията да стъпят на Луната са имали точно 12 души, като броя на хората стигали до най-дълбоката точка на Земята. Всъщност това е т.нар. "Challenger Deep" район, който е разположен в Марианската падина, която е с дълбочина oт 11 000 метра при дължина от 2550 км. Досега до тази част на планетата са имали честа да стъпят едва трима души. Компанията Triton Submarines проявява голям интерес да изследва отблизо недрата на световния океан и вече инвестира $48.2 млн., за да реализира тази идея. 

 

 

Това ще стане възможно благодарение на подводница с името The Triton 36,000/2 Hadal Exploration System ще изследва непознатите кътчета в най-дълбоките точки на петте океана. Създателите на съоръжението твърдят, че това е първата машина от този тип, която може да достигне на дълбочина от 11 000 метра под морското равнище. Теглото е 11.2 тона, като подводницата ще се спука във вертикална посока, но има десет електрически двигателя, които позволяват да се движи във всички посоки, предаде BusinessInsider.

 

 

На борда на машината ще може да има екипаж от двама души, като цялото спускане ще продължи около три часа. Във вътрешността има специална капсула с 3.5-инчово титаниево покритие, която е изработена с най-модерните технологии. Първоначалните планове предвиждат интеграцията на 12 батерии, като дори всяка от тях да се повреди екипажа ще има кислород за около 12 часа. Това е достатъчно, за да се проведе нужната спасителна мисия. 

 

Още от Digital: Какви промени ще настъпят в световния океан до 2100г.