Международен екип от учени на Harvard University разработва уникален "Мetalens" обектив, който е в състояние да фокусира целия спектър видима светлина е една точка. Това постижение е доста впечатляващо и може да революционизира изцяло възможностите на съвременните очила с виртуална реалност. Бъдещите устройства, които използват обектива биха имали много по-тънки размери и дисплеи, които въпреки високата резолюция са евтини за производство, предаде TechRadar.

 

Успоредно това VR очилата ще могат да възпроизвеждат целия спектър от видима светлина пред очите ни, което ще подсили реалистичния ефект. Използването на плосък обектив, който може да абсорбира всички цветове на дъгата ще направи устройствата по-евтини, по-малки и по-добри. Ръководителите на проекта са оптимистични относно популяризирането на обектива на пазара. Другото предимство на "Metalens" пред традиционните обективи е, че могат да се създадат много по-лесно и бързо.

 

В момента повечето оптични устройства използват няколко обемисти обектива с извита форма. Причината за това е, че светлинните вълни се движат с различна скорост. Ако широк спектър от светлина премина през плосък обектив различните цветове ще достигат до очите по различно време, предизвиквайки фокусиращ проблем, който е наречен хроматична аберация. Новата технология отстранява този проблем и предлага много по-ефективно и евтино решение.

 

Вижте кога ще можем да свързваме умовете си с виртуалната реалност