CRISPR e името на уникален метод за промяна на гените, който вече предизвика доста положителни отзиви сред научните среди. В момента CRISPR все още дори не е тестван в реални хора, но потенциала му е огромен и вече се оценява от експертите като бизнес, струващ приблизително $1 млрд, информира BusinessInsider. Teпърва се очаква световен успех на този сравнително нов метод.

 

 

Toва е само началото на успеха на CRISPR, тъй като интереса към този метод за промяна на гените да увеличи десетократно стойността си до 2025г. Името представлява съкращение от "Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats". Учените го определят като революционен метод, позволяващ да се проникне в ДНК клетката и да се промени мутирала част от гена. Техниката все още се намира в начална фаза на развитие и тепърва ще се подобрят нейните възможности.

 

Засега CRISPR се използва единствено с изследователска цел, но Китай и САЩ започват до няколко месеца първите тестове с хора. Уникалните характеристика на техниката се очаква да разтърсят различни научни сфери и да намери приложения в много специфични медицински области, както и в биологията. Броят на компаниите, които инвестират в разработването на CRISPR, което ще допринесе за популяризирането на този метод.

 

Вижте учените направиха голяма стъпка напред в създаването на изкуствени организми