Четката за зъби е един от аксесоарите, които човек задължително трябва да използва поне два пъти на ден. Много хора подценяват това, но едно от най-важните неща, които допринасят да имаме здрави и красиви зъби е не толкова храната която консумираме, колкото начина по който почистваме зъбите си след нея.

За това свидетелства и историята - знаете ли, че първите четки за зъби са били използвана в Китай още през 619 година от високопоставените членове на Династията Танг. Това пък е една от най-скъпите четки за зъби в света. Тя е златна и е принадлежала на самият Наполеон Бонапарт.

 

 

До ден днешен механичните четки за зъби все още са по-масови от електрическите, които всъщност се появяват доста отдавна. Първата електрическа четка за зъби е дело на швейцарската компания Broxodent и е създадена през 1954 година..

За тези почти 70 години, електрическите четки за зъби стават неизменна част от ежедневието на съвременните хора, като с времето се превръщат в умни устройства, които сами могат да взимат решения, как да работят оптимално добре.

 

 

Поредното доказателство на това твърдение идва от компанията Colgate, което представи последната версия Connect E2 на електрическата си четка за зъби, която не само е „Smart“, но вече има и AI изкуствен интелект.  

Визуално моделът много наподобява предшественика си Connect E1, но технически е много по-различен. В корпуса са вградени множество датчици, включително акселерометър и жироскоп. Те определят скоростта на движението на четката и положението на главата ѝ в устната ви кухина.

Една от новостите е, че вече в четката има вграден самостоятелен чип, който събира информация и не е нужно Connect E2 да е постоянно свързан към смартфон или друго устройство с хардуер и операционна система.

 

 

Когато свържете четката към смартфона си пък, посредством специализирано Colgate приложение получавате 3D модел на устната си кухина. Посредством сензорите в четката, можете да в реално време да следите, каква част от зъбите ви е почистена правилно. Тук можете да видите в определен период от почистването, колко процента от зъбите ви са чисти. Поредното доказателство, че за качествено почистване са нужни средно около 3 минути.

Colgate Connect E2 струва $49 в базовият си вариант със сменяеми батерии и $69 в този вграден акумулатор и зарядно. Оказва се обаче, че с четката освен да почиствате зъбите си, можете дори да печелите пари. Colgate отправят предизвикателство към всички свои ползватели, като за всяко качествено почистване на зъбите си, те получават точки. При събиране на 999, те могат да осребрят заработеното, като го заменят за нови сменяеми глави.

 

Още от Digital.bg: Как да защитите с парола папка в Windows

 

Музика: Bensound.com