Apple попадна в центъра на съдебен конфликт заради обвинение на потребители, че компанията умишлено е забавяла работата на по-старите версии на iPhone. Според официалните данни това се прави с цел да се предотврати спирането на устройството, които използват остарели батерии. В крайна сметка се оказва, че действията на Apple забавят сериозно производителността на някои модели на iPhone.

Недоволството на потребителите ескалира в завеждането на дело срещу технологичният гигант, която е трябвало да предостави повече информация за подобни действия. Много хора твърдят, че с тази стратегия Apple просто са опитвали да принудят своите потребители да оставят стария смартфон и да си купят нова версия на iPhone, където тези проблеми не съществуват. 

Компанията дори вече предостави официално изявление и сподели, че е готова да компенсира финансово хората засегнати от тези действия с обща сума, която възлиза на $500 млн. Така Apple ще си спестят дълги съдебни конфликти, планират да сложат край на разглеждането на обвинението от съдебните власти.

 

 

Сега разбираме, че на последното заседание e получено "първоначално съгласие" от съдебните власти за одобрението на компенсацията от $500 млн. Въпреки това разглеждащият делото в U.S. District, Едуардж Дж. Давила изрази желание да се удължат крайните срокове за одобрение на потребители, които притежават смартфони, засегнати от проблема. 

Това е провокирано от разпространението на коронавируса и свързаните с него ограничения в свободното придвижване. Неговото решение е юридическия екип на Apple да предложат новата дата за изслушване и постигане на споразумение между двете страни. Очакванията са това да се случи през декември, съобщава AppleInsider.

Aко всичко върви по план възприемането на финално становище ще преустанови десетки отделни дела за същия проблем. Самият проблем е свързан с iOS 10.2.1, като следващия ъпдейт към iOS 11.3 предлага нова функция, предоставящи детайли за батерията и производителността.

Засегнати са iPhone, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, IPhone 7 Plus и iPhone SE. Всеки потребител ще получи около $25.

 

Още от Digital: Apple мести 20% от производството на iPhone от Китай в Индия