Дългото чакане сушилните да изсушат дрехите ни може да е доста досадно. Това е проблем, с който всеки от нас се сблъсква в ежедневието си. Учени от Oak Ridge National Laboratory решиха да използват модерните технологии, за да разработят по-ефективен метод за тази цел. Te създават ултразвукова сушилня от ново поколениe, която консумира до пет пъти по-малко енергия от тези, които сега използваме в домовете си. 

 

Според данните сушилнята им е в състояние да поеме много повече дрехи и да ги изсуши за два пъти по-кратко време, предаде BusinessInsider. Вместо да използва топлина устройството работи с високочестотни вибрации, които преобразуват електричеството и така изпаряват водата от дрехите. Учените твърдят, че с новата технология можете да очаквате прането да изсъхне за около 20 минути. В момента са необходими средно около 50 минути, за да го направите.

 

Ако ултразвуковата сушилня започне да се продава на пазара това би спестило на потребителите пари, време и електричество. Фактът, че машината не използва топлина, а вибрации пък е гаранция, че цветовете на дрехите ще се запазят много по-дълго време. Разработването на тази технология продължава вече две години и е изразходвало инвестиции в размер на над $880 хил. Засега учените разполагат с работещ прототип, но се надяват до няколко години да стартират продажбите на този продукт на пазара.

 

Вижте какво ще представляват технологичните дрехи на бъдещето