Moдерните смартфони имат все по-малки размери, което налага производителите да бъдат много внимателни. Намирането на оптималния баланс между атрактивен дизайн и разнообразие от характеристики е доста сложна задача. Ограниченото пространство във вътрешността означава, че инженерите трябва да са доста креативни, за да предложат най-доброто на своите потребители.

Екип от специалисти на KAUST University експериментират с разработването на нов материал, който може да улесни производителите на Android като им предостави повече пространство във вътрешност. Всъщност учените разработват модифицирано съединение, което е с наноразмери и обещава да поддържа смартфоните максимално охладени, дори при сериозно натоварване.

Графитените филми играят важна роля за поддържането на оптимална температура в електронните устройства, заради отличната си топлопроводимост. Производствения процес на тези компоненти, обаче е доста сложен, тъй като материала е изложен на температури до 3200 градуса по Целзий за създаването на субстрати с дебелина няколко милиметра.

Новият проект на учените от KAUST University предлагат по-ефективен и икономически изгоден процес за производство на подобни компоненти.

 

Разработката на графични охлаждащи устройства, които предлага новият метод включва никелови фолиа, които играят ролята на катализатор. По този начин горещия метанов газ се трансформира в графитени структури, съобщава NewAtlas. В конкретният случай размерите са едва 100 нанометра, като за сравнение 1000 нанометра представляват 1 микрометър.

Досегашните тестове позволяват на KAUST University да създадат необходимия материал при температура от 900 градуса по Целзий. Отделните слоеве могат да бъдат с големина до 55 квадратни сантиметра и могат лесно да се прикрепват към други повърхности. Филтрите от този тип са много по-тънки от настоящите технологии в индустрията.

Учените смятат, че този метод има важни предимства, осигурявайки степен на гъвкавост и здравина, с която превъзхождат конкурентните продукти при това на по-изгодна цена.

 

Oще от Digital: Батерии от самозареждащи се нанодиаманти обещават революция в източниците на енергия