Умните дрехи не са нова концепция и вече станахме свидетели на много интересни иновации в този сегмент. Дизайнерите тестват различни варианти, с които да добавят смарт функционалност към ежедневното облекло. Разбира се постигането на този ефект е свързан с редица трудности и ограничения. Екип от международни учени работят над иновативен проект, който има потенциала да промени представата ви за начина, по който изглеждат и функционират дрехите на бъдещето. В неговата основа е иновативния материал графен

 

Проектът им включва разработването на умни дрехи, използващи гъвкави влакна от графен. По този начин електронните компоненти се вграждат директно в самата тъкан на облеклото, което досега не бе възможно. В случая става въпрос за тъч сензорите или необходимите диоди за малък дисплей и т.н. Уникалните характеристики на графена също така позволяват всяко влакно да е не гъвкаво, но и да е с големина от едва един атом, което на практика прави приложенията на този продукт неограничени, съобщава AndroidHeadlines.

 

 

Учените дори твърдят, че влакната могат да бъдат смесени с традиционните полипропиленови тъкани, което ще гарантира максимална издръжливост на дрехата. Това е важен фактор, тъй като ще улесни интеграцията им към сегашните методи за шиене и производство на облекло. Влакната могат да бъдат прозрачни, което е другото предимство на този метод. За момента са проведени тестове с редица електронни компоненти като тъчскрийн и интерактивна повърхност, работеща като дисплей, но тепърва предстоят още експерименти.

 

Още от Digital: Дрехите на бъдещето ще могат да се самопочистват и да дезинфекцират кожата ни