Металните антени, които изпращат и получават телевизионни сигнали и радио вълни скоро могат да бъдат заменени от много по-малки компоненти. Учените смятат, че ново поколение смарт филми имат потенциала да намалят 100-кратно размерите на антените. Използването на подобни продукти може не само да намали размерите на смартфоните и преносимите джаджи, но също така да доведе до създаването на миниатюрни импланти, които да стимулират мозъчните клетки, предаде Nature. 

 

 

Конвенционалните антени са много обемисти, защото предават сигналите, чрез осцилиране на електричество по дължината на метален кабел. При тази ситуация се изпраща електромагнитно излъчване с дължина на вълната, която зависи от размера на самия кабел. В най-често използвания спектър на радиовълни се налага антените да бъдат десетки сантиметри дълги, за да бъдат достатъчно ефективни. Учени от University in Boston разработват ултратънки антени, които са с дължина от едва няколко милиметра.

 

Самият прототип функционира като изпраща акустични вълни - (вибрации в самия материал) чрез електромагнитно излъчване. Във вътрешността на антените има пиезоелектрична мембрана, която започва да вибрира, когато е подложена на електричество.  По този начин се генерира магнитно поле около филма, което предизвиква промени в структурата на мембраните, които генерират електрически сигнал. Този метод показва, че радиочестотна вълна трябва да измине само няколкостотин нанометра вместо 30-40 сантиметра при сегашните антени.

 

Вижте учени откриха как човешкият мозък разпознава лицата на хората