Соларните панели са все по-търсен и източник на възобновяема енергия и в последните години станахме свидетели на изграждането на множество внушителни по своите размери инсталации по цял свят. Един от най-големите им проблеми продължава да е факта, че те губят ефективността си, когато се нагреят, а това е неприятно, тъй като панелите постоянно са изложени на директна слънчева светлина.  Учените от много време търсят начини как да отстранят този недостатък и сега специалисти от Stanford с последната си разработка може би най-накрая предложиха необходимото решение, предаде SlashGear.

 

За целта те създават нов ултратънък материал, който се разполага върху повърхността на самите панели и така допринася за по-доброто им охлаждане и респективно за тяхната ефективност. Въпросното покритие е изработено от силициев диоксид и също така е прозрачно, като така позволява на слънчевите лъчи да достигнат до самите панели, а след това им помага да се охладят достатъчно, за да продължат да функционират нормално. Техният материал е създаден специално за соларните технологии, но може да намери приложение и в други големи структури, като например сгради и други големи съоръжения.

 

На този етап тестовете им показват, че с него може да се редуцира температурата на панелите с около 5 процента, което пък подобрява ефективността с приблизително 1%. Учените смятат да продължат да експериментират с него и за в бъдеще, за да могат да подобрят още повече възможностите му и така да ускорят реалното му навлизане на пазара. Подобни иновации определено имат потенциала да променят още повече представата ни за алтернативните източници на енергия.

 

 

 

Вижте нова система от лазери със соларни панели ще предпазва Земята от астероиди