Вижте още: Ulefone T1 - 6GB RAM памет и Helio P25 процесор

 

Това е Ulefone S8, един компактен смартфон в който съотношението цена-качество определено е в полза на второто. По време на около седмица обстойни тестове се убедихме, че този смартфон крие в себе си не е една и две приятни изненади. Какви са те? Останете с Digital.bg в следващите няколко минути и ще разберете. 

Това е кутията в която идва S8. Когато я отворим, вътре освен телефона намираме книжки с инструкции, зарядно и кабел за пренос на данни. Телефонът се предлага в черна и в бяла версия. Втората си пасва много добре с допълнителните аксесоари които са в същият цвят. 

Ulefone S8 Black & White са двете цветови разновидности на модела

 

В окомплектовката на Ulefone S8 влиза и прозрачен силиконов кейс. Поставяйки го върху смартфона, веднага ни прави впечатление, че той е подсилен на най-рисковите точки - ъглите. Така при едно евентуално падане, шансът S8 да оцелее е много по-голям. Дисплеят пък идва с вграден протектор.

Протекторът на Ulefone S8 го предпазва много добре

 

Самият S8 изглежда много елегантно, нищо в дизайна му не подсказва, че тествахме смартфон с толкова ниска цена. Рамката е метална, стъклото е извито в краищата 2.5D, а гърбът поликарбон с ефектна матирана обработка която не се цапа лесно и по нея следи от пръстови отпечатъци не личат. Заради специфичното скосяване в дългите страни, Ulefone S8 визуално изглежда много тънък. 

Ulefone S8 има метална периферия и тънък профил

 

Периферията на телефона не е стандартна, защото порта за зареждане е изнесен в горната част, непосредствено до аудио жака. В дясно са Power бутона и курсора за звука, а долу са решетките под които се крие високоговорителя и микрофона на телефона, но тях ще тестваме след малко. По периферията не намираме гнездо за SIM, това при Dual SIM смартфоните има едно голямо преимущество. 

Ulefone S8 може да работи едновременно с две SIM карти

 

След като свалим задният капак, освен батерията ще намерим и гнезда за 2 SIM карти + отделен слот за карта памет, едновременно. Сега след като сме сложили SIM карта можем да споделим мнение за мрежата, говорителите и микрофона. Когато провеждаме разговори от другата страна ни чуват отчетливо, същото се отнася и за аудио и видео записа. Тест от който да добиете реална представа за качеството на микрофона ще намерите във видеото над тази статия.  Ние също чуваме събеседниците си добре посредством говорителя горе.

 

 

Звукът от високоговорителя долу пък е сравнително силен и не изкривява, той използва технология 3D Sound. Ето един тест с музика и тук.

 

Дисплей

Тук идва ред да продължим обзора на S8 с неговият дисплей. Той както виждате е безрамков, така Ulefone побират 5.3” зрителна площ в далеч по-компактно тяло. 

Тук ширината е едва 72.2мм. Познавайки добре смартфоните които днес се предлагат на пазара можем да кажем, че Ulefone S8 е много по-удобен за държане спрямо други 5.3” смартфони. Тук 5.3” са побрани в тяло на стандартен  5” смартфон. Такива са Motorola Moto G5 и Samsung Galaxy J2 Pro (2018) които са широки 73мм и 72.3мм. При S8 това е благодарение на безрамковият дисплей. Всъщност като се замислим този диагонал на екрана не е много разпространен в бюджетният клас - 5.3" например са далче по-скъпите Nokia 8 и LG G5.

Дисплеят на Ulefone S8 има реалистични цветове

 

Дисплеят на Ulefone S8 е IPS LCD, а резолюцията му HD - 1280x720  пиксела. Тук някои хора биха си казали "прекалено малко", ние също предположихме така, но след като пуснахме видео на дисплея се убедихме, че за тези 5.3" резолюцията е напълно достатъчна. Както и вие виждате имаме достатъчно добра детайлност, а цветовете са наситени и реалистични. Нищо общо с HD дисплеите при бюджетните смартфони преди 2-3 години.

 

In-cell Full Lamination технологията която са използвали Ulefone при S8

 

Основната заслуга за това е на In-cell Full Lamination технологията която Ulefone са внедрили тук. Дори когато гледаме дисплея на S8 от по-близко, в очите ни не се натрапва неприятна зърнистост. Приятно изненадани сме от ъглите на странично виждане. Най-добре ще ги забележите, ако изключим осветлението и погледнем дисплея под голям ъгъл. В този момент няма промяна в цветовете, забележете дори в бялото.

Заради намалената рамка около дисплея, долу няма място за Fingerprint. Четецът на пръстови отпечатъци е изнесен върху гърба на телефона. Тази екстра до скоро беше чужда на по-евтините смартфони но ето, че днес я срещаме все по-често. Тествайки я при S8 можем да кажем, че работи без забележки. Отключването става 0.18 секунди след поставянето на пръста върху сензора, а той може да разпознава до 5 различни отпечатъка.

Fingerprint сензора се намира под двойната камера

 

Сигурно ви е интересно да разберете с какъв хардуер е този интересен смартфон на Ulefone - на нас също. Очаквахте и втората част на ревюто което посветихме на S8, в нея освен хардуера ще тестваме още софтуера, батерията и камерите. Ще ви издадем в аванс, че при тях ви очакват две много приятни изненади.