Повечето хора са свикнали когато един смартфон има красив и запомнящ се дизайн, той задължително да бъде скъп. В повечето случаи е така, но днес все по-често се наблюдават изключения, като например Ulefone MIX който Digital.bg тества вече близо седмица. Това на екраните ви определено е един от малкото смартфони с ниска цена които до толкова успяха да ни впечатлят по време на тестовете, че вече не искаме да го връщаме.

 

Ulefone MIX върви в комплект с много безплатни бонус аксесоари

 

Нека първо надникнем, какво има в кутията освен смартфона? Игла за отваряне на гнездата за SIM карти, силиконов предпазен кейс, протектор за дисплея, книжка с инструкции и гаранционна карта, microUSB кабел за пренос на данни и зарядно. Тази плочка пък е много полезна, защото след като я залепите на гърба на смартфона си, после шансът да го изпуснете случайно е в пъти по-малък. 

 

Дизайн

А сега и самият Ulefone MIX при който първото нещо което ще отбележим е страхотният му дизайн. Както вече отбелязахме, MIX е нагледно доказателство, че един смартфон може да изглежда много ефектно, а в същото време цента му да не бъде висока.

 

Ulefone MIX Blue изглежда много ефектно

 

Ulefone са избрали специални черен и син цвят които придават на MIX допълнителен лукс. Ние избрахме за тест синият който изглежда по-атрактивно. Цветът не е случаен, все пак най-скъпият син диамант в света струва около 35млн долара. З

 

Цена

а тях можете да си купите над 200 000 смартфона Ulefone MIX. Това означава, че цената на MIX еее…прекалено трудна за пресмятане, най-добре посетете сайта на вносителя Smartfonix.com и ще разберете каква е тя в момента.

 

Гърбът на MIX изглежда като стъклен, но е направен по "oil painting" технология

 

След това лирическо отклонение можем да продължим с дизайна, основна част от който е гърбът на смартфона. Той много наподобява стъкло, но реално е гланциран до огледалност поликарбон със специална “oil painting” обработка. Погледнат под слънчеви лъчи, MIX прелива много ефектно между няколко нюанса на синьото. Цялата периферна част на смартфона е алуминиева.

 

Под тези резки се намират антените на смартфона

 

Ако се загледате внимателно, от съвсем близко ще видите 4 миниатюрни резки под които се намират антените за телефония, Wi-Fi и Bluetooth. Тук те са в същият цвят както периферията и почти не се забелязват.

 

Безрамков дисплей

Дисплеят на Ulefone MIX е направо огромен със своя диагонал от 5.5”. Заради почти пълната липса на рамка около 3 от страните му обаче, MIX е с далеч по-малки размери от останали 5.5” смартфони.

 

Ulefone MIX има голям безрамков дисплей

 

Ето например Apple iPhone 8 Plus който е висок 158.4мм и широк 78.1мм. При Ulefone MIX измерваме 143мм на 75мм, което е значително по-малко.

 

 

Заради това, плюс извитият си гръб, преливащата периферия и ъгли, MIX е много удобен както за държане с една ръка при разговори, така и с две когато браузваме, снимаме, гледаме видео или играем.

 

Ulefone MIX е дебел само 8.7мм

 

Периферията на телефона е малко по-различна от обикновено - Power бутонът и курсорът за звука се намират в ляво, а не в дясно където сме свикнали да ги търсим. Там е хибридният слот за 2 SIM карти или SIM и microSD карта памет която разпознава формати с обем до 256GB. Всичко останало е със стандартно разположение - горе е 3.5мм аудио жак, а долу microUSB и две решетки.

 

Ulefone MIX може да работи едновременно с 2 SIM карти

 

Под дясната се намира високоговорител. Тестовете ни показват, че звукът който възпроизвежда не е много силен, но за сметка на това е чист и не се долавят паразитни шумове. Предлагаме ви да чуете един саунд тест. Ulefone MIX има вграден аудио чип AW8737S който ви гарантира, че когато слушате музика със слушалки, качеството ще е кристално. Тествахме телефона с бюджетните слушалки Revo J71 които преди време разгледахме в отделно видео ревю и информацията дадена от производителя се потвърди.

 

Denim Blue цветът на Revo J71 слушалките пасва идеално на синият Ulefone MIX

 

Впрочем както и сами виждате, Denim Blue цвета на тези слушалки идеално пасва на синия цвят на MIX. Така, че за още 19лв можете да си направите идеален меломански комплект.

 

Предната селфи камера при Ulefone MIX  се намира в долният десен ъгъл

 

Заради почти пълната липса на рамка около 3 от страните на дисплея - предната камера и сензорите за светлина и близост са преместени от горе в долният десен ъгъл на лицевият панел. Тук е и LED диод който ви информира за зареждане, липса на заряд в батерията, пропуснати повиквания и съобщения.

 

Fingerprint сензор

До тях централно се намира Fingerprint сензора, разположение което и преди сме определяли като най-удачно, защото винаги палецът ни е тук, както и да държим смартфона си.

 

 

Четецът на пръстови отпечатъци работи отлично – до това заключение стигаме след теста ни с 10 последователни отключвания, при който нямаме нито един неуспешен опит. Самото отключване става почти мигновено, а сензорът може да разпознава до 5 различни отпечатъка.

 

Ulefone MIX е еднакво удобен както за десничари, така и за левичари

 

От менюто с настройки и в частност „Navigation bar” можете да персонализирате разположението на трите помощни виртуално бутона в зависимост от това дали сте левичари или десничари. Също така можете да ги скриете и те да излизат единствено след слайд с пръст от долу нагоре в долната част на дисплея. Реално можете изобщо да не използвате скритите бутони, защото Fingerprint сензора може да се използва и вместо „Back” бутон за връщане назад. Така ще имате пред себе си постоянно цялата зрителна площ на 5.5” дисплей. 

 

 

В горната част над дисплея на MIX, Ulefone все пак са намерили място за нещо и това е компактен говорител. Въпреки размерите му, тестовете ни с провеждане на разговори показват, че чуваме добре събеседника си. 

 

 

До тук разгледахме дизайна, размерите, използваните материали и някои интересни функционалности на Ulefone MIX. Прочетете и втората част на на ревюто което Digital.bg му посвети. В нея ще тестваме дисплея, хардуера, батерията и всички интересни софтуерни функции на този интересен модел бюджетна цена. Интересното тепърва предстои.