Moдерните смартфони поддържат различни биометрични методи за сигурност, с които да предпазват сигурността на личните ни данни. Дори устройствата от средния ценови клас вече имат сензори за пръстов отпечатък. Следващата голяма тенденция за флагманите с Android е въвеждането на различни системи за сканиране на лицето. Тук е момента да отбележим, че тези функции засега са ограничени за мобилните устройствa и не могат да се използват от десктоп версиите на уеб сайтовете, но това скоро ще се промени.

 

Представителите на W3C организацията, която управлява уеб стандарти като HTML и CSS, заедно с FIDO Alliance комбинираха усилия в разработването на система с името "Fast ID Online", информира SlashGear. Концепцията им е да превърнат сензорите за отпечатък в най-разпространения метод за идентификация в интернет, тъй като дори най-старите компютри могат да осигурят поддръжка за подобна технология и да я направят съвместима с повечето страници в интернет. 

 

FIDO Alliance и W3C съвместно ще създадат необходимата софтуерна платформа, която да гарантира подобна съвместимост. Интеграцията на подобна функция ще се превърне и в подходяща алтернатива на паролите, които днес използваме масово за логин в уеб сайтовете. Очаква се до няколко месеца да започнем да използваме подобни системи за логин до любимите ни страници в интернет. Въвеждането на функцията зависи и от разработчиците на всички водещи браузъри и мобилни приложения. 

 

Още от Digital: Как да отворим уеб сайт, който не се отваря нормално