Вижте още: Sony PS-HX500 - Hi-Res грамофон за Аудиофили + други аудио джаджи

 

Днес много смартфони и таблети са водоустойчиви или поне устойчиви на пръски вода. С тях можем да слушаме музика, но доставя ли ви удоволствие звукът който пресъздават. Винаги има вариант да свържете колонка към тях, но шансът тя да се повреди не е малък. UE BOOM 2 е една от колонките от водоустойчивата арт серия на Logitech която вече се предлага и в България. Част от нея са още Megaboom и екстравагантният Roll аксесоар който може да носите с малко повече фантазия дори като медальон.

 

 

Ако върнем малко лентата назад, ще си спомним, че тази колонка вече сме виждали. Годината е 2013-та, но модела е Ultimate Ears UE Boom който както се и досещате е първообразът на това второ поколение. Като дизайн промените са съвсем малки – основно материалът, захващото уше и разположението на някои от помощните бутони. UE BOOM 2 е направена от плътна гума, която освен, че я прави водоустойчива, вероятно свежда до минимум опасността от повреди при едно евентуално изпускане. Ще ви издадем под секрет, по време на тестовете си неволно изпуснахме колонката от около половин метър върху плочки и в резултат нямаше наранявания. Все пак не си правете експерименти, защото по спецификации UE BOOM 2 не е удароустойчива.  Протекцията е с ново IPX7 което гарантира безпроблемна работа в прашна среда, респективно пясък и кал, дъжд и дори напълно потопена във вода с дълбочина до 1 метър за не повече от 30 минути. От последната защита по-скоро можете да се възползвате при пренасяне и случайни падания в басейна, защото все още никой човек не е успял да слуша музика без специални устройства под вода.

 

 

Като габарити UE BOOM 2 не е особено компактна - 18см височина и диаметър 67мм, като теглото е 548гр. Тези големи стойности обаче са съвсем оправдани имайки предвид колко силен и качествен звук вади колонката. В тялото си тя има 2 1.75" говорителя и два пасивни резонатора с 3" диагонал. Важно е да отбележим, че тяхното разположение е такова, че музиката от Boom 2 се разпръсва на 360 градуса около нея. Така автоматично се губи нуждата от купуване на втора. Тестовете ни показват, че с тази колонка без проблем можете да озвучите дори градинското си парти. По спецификации на Logitech второто поколение е с 25% по-мощно от предшественика си. Освен, че е силен – звукът е и доста качествен. От този саунд тест сами можете да се убедите, че басът е плътен, а високите ясни. Точно тази комбинация не могат да постигнат масовите външни говорители за смартфони и таблети. При тях басът е „кух”. Тук разбира се за качеството на пресъздаваният звук спомага и специалният софтуер, оптимизиран за работа с iOS и Android устройства. Както знаем при безжична Bluetooth връзка, почти винаги качеството се намалява. При Boom 2 тестовете ни показват, че промяна няма. Също е хубаво да отбележим, че системата на UE позволява едновременно към едно устройство да бъдат свързани до 8 колонки, като по този начин на теория може да се озвучи цяла дискотека.

 

 

Освен, че се предлага в какви ли не шарени разновидности, включително и Limited Edition с картинки по текстилната част, UE BOOM 2 ни печели и с доста надеждна батерия. Тя е вграден Lithium-Ion акумулатор който издържа до 15 часа автономна работа. Едно зареждане пък трае около 2.5 часа.