Вижте още видео ревюто: UMIDIGI BISON - Един от най-здравите смартфони, които сме тествали

 

Гледайки този смартфон и по-конкретно дизайна на корпуса му е почти сигурно, че знаете, че той е малко по-специален. Да, това е бронираният смартфон UMIDIGI BISON, с ударо и водоустойчивостта на който Digital.bg ви запозна в първата част на това видео ревю.

 

Там разгледахме всичко свързано с видимото за очите по корпуса и специалните функции, които предлага мултифункционалната периферия на смартфон. Разбрахме също така, какви улесняващи и дори спасяващи живота ви в екстремни ситуации екстри има това устройство.

Ако ви е интересно и не сте гледали това видео, директен линк към него сме приложили над тази статия. А сега ще продължим обзора си с други, не по-малко интересни неща свързани с UMIDIGI BISON, които автоматично го превръщат в един от най-нестандартните бронирани смартфони, които някога сме тествали.

Купете UMIDIGI BISON с най-ниска цена от Smartfonix.com

Ще започнем с това, че голяма част от тъчскрийн дисплеите, включително при флагман смартфони за по няколко хиляди лева не работят добре, когато ги докосвате с мокри ръце или по тях капят капки вода например при дъжд. С UMIDIGI BISON обаче няма да имате подобен проблем, защото сензорите на дисплея му са оптимизирани за такива екстремни условия.

 

С тъчскрийна без проблем може да се работи, дори да сте с ръкавици на ръцете си. Самият дисплей е с 6.3" диагонал. Достатъчно голяма зрителна площ както за работа, така и за забавление. Дисплеят е със съотношение на страните 19.5:9, като резолюцията му е FHD+ 2340 x 1080 пиксела. С 409PPI плътност на пикселите за 1” и с 0.06мм размер на всеки от пикселите, този дисплей е достатъчно детайлен и ясен.

В резултат има и преимущество по отношение умората при продължителна работа с дисплея. Тя е намалена, благодарение на факта, че дори да гледаме от близко, не забелязваме очертанията на пикселите. Смартфона има датчици за светлина и близост, които регулират автоматично подсветката на дисплея. Това оказва благоприятно влияние на живота на батерията, като оптимизира изразходването на енергията ѝ.

 

 

Самата батерия с 5000mAh заряд, който по време на тестовете ни се оказва достатъчен за между 2 и 3 дни в зависимост от експлоатацията. Смартфонът има 18W бързо зареждане, благодарение на което за един пълен цикъл на зареждане ще са ви нужни около 2.5 часа.

При хардуера на UMIDIGI BISON също има нещо, което за първи път виждаме при тестван от нас брониран смартфон. Става дума за специално 4-слойно интелигентно водно охлаждане, благодарение на което хардуерът е с до 200% намалено ниво на греене. Както знаем, по-ниската температура винаги означава по-добра работа на хардуера. Самият той е доста мощен.

 

 

В основата му стои добре познатият ни с надеждността си централен процесор MediaTek Helio P60. Той е 8-ядрен, като съчетава две четворки Cortex-A73 и Cortex-A53 с до 2Ghz тактова честота. Партнира им графичен процесор ARM Mali G72 MP3, а по отношение на оперативната RAM памет, в България в официалния сайт на вносителя на UMIDIGI - Smartfonix.com са налични две двуканални LPDDR4X разновидности - съответно с обем от 6GB и 8GB. И при двете вградената памет е UFS 2.1 с обем от 128GB. В случай, че той не ви е достатъчен, чрез microSD карта могат да бъдат добавени до още 256GB.

 

С такъв хардуер и охлаждане, едва ли за някой ще бъде изненада, но по време на тестовете ни UMIDIGI BISON се справи отлично с всички задачи и степени на натоварване на които го подложихме. Особено доволни останахме от теста с игри на висока графика, където корпуса на смартфоните обикновено започва да грее, но тук с подобен проблем не се сблъскахме.

По отнoшение на софтуера - BISON идва с Android 10 с оптимизиран за екстренем телефон изглед на менюто и и някой специфични функции, които вече разгледахме в първата част на това ревю. Тук ще добавим, че телефона има много полезната екстра "Dark theme".

 

 

Обикновено бронираните смартфони не могат да се похвалят с някакви особени фотографски възможности, но както вече не веднъж стана дума, UMIDIGI BISON далеч не е стандартен брониран смартфон и има доста сериозни технически параметри, включително и по отношение на камерите си. Например предната, която е вградена централно в горната част на дисплея е цели 24MP.

Тя е дело на Sony и ви позволява не само да правите максимално детайлни селфита, но това да става и при ограничена околна светлина, защото апертурата ѝ е f/2.0. Тя има AI Beauty функционалност за интелигентно разкрасяване на човека в кадър и възмоцност за лицево разпознаване, която пък може и да отключва смартфона, когато е заключен. Това също така може да става и с помощта на Fingerprint сензора по периферията. Селфи камерата може да снима видео с Full HD качество.

 

Върху гърба на смартфона има общо 4 камери. Основната от тях отново е Sony, но този път е цели 48MP. Тя е 1/2'', 1.6μm размер на пиксела и е направена по технологията 4-в-1 Super pixel, която гарантира много по-добра детайлност на образа. Камерата е с апертура f/1.79, която позволява да се правят снимки с минимален шум при ограничена околна светлина, без да се налага да се пуска светкавица. Ако все пак решите да използвате такава - телефона има на разположение 2 LED диода с диапазон на качествено осветяване от около 3 метра при пълен мрак.

 

Втората камера е 16MP ултраширокоъгълна с цели 120° ъгъл на заснемане. Ето каква е разлика в обхвата на заснемане в кадър направен с основната и с тази камера. Разликата е очевидна. Третият сензор е добавен, за да можете да правите максимално детайлни снимки от много близко разстояние. Тази Macro камера е 5MP и фокусира идеално на отстояние от минимум 25мм.

Последният сензор също е 5MP и той играе спомагателна роля при снимки с "Ефект Боке". Там той мери дълбочината на кадъра, за да може крайният резултат да е като този - обект на фокус на преден план и дефокусиран фон зад него.