Вижте още видео ревюто: Motorola Defy (2021) - Възраждането на един легендарен брониран смартфон

Смартфон, който при изпускане няма да се повреди. Едва ли има някой, който не би искал всички смартфони да бъдат такива, особено тези за по няколко хиляди лева. Но уви, случайно или не чак толкова, повечето производители на смартфони не правят устройствата си устойчиви на удар, прах и мокрене. Новият Motorola Defy 2021 обаче е от малкото изключения, с които спокойно можем да отидем на плаж, без да се притесняваме, че в тях ще влезне пясък, ще ги намокрим или пък след неволно изпускане, ще ни се наложи да сменяме дисплея.

 

Motorola Defy (2021) - Възраждането на един легендарен брониран смартфон |  Digital.bg

 

В първата част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на този смартфон, разгледахме именно нивото му на защита, което съчетава сертификати IP68 и MIL-SPEC 810H. Спряхме поглед върху дизайна, използваните материали, окомплектовката и някои специфики на корпуса, направихме и кратка ретроспекция, свързана с историята на бронираните Defy смартфони в семейството на Motorola, които имат над 10-годишна история зад гърба си.

 

 

Ако сте пропуснали да гледате въпросното видео, за ваше улеснение, директен линк сме приложили над тази статия. А сега идва ред да подходим към новия Defy малко по-технически и да споделим с вас преките си впечатления от неговите дисплей, хардуер, софтуер, батерия и камери.

Ще започнем от дисплея, който впрочем е с най-високото възможно ниво на протекция, което компанията Corning Gorilla Glass предлага към момента - Victus. Така че не трябва да се притеснявате, че по него ще се появят драскотини.

 

 

Дисплеят е с достатъчно голям зрителна площ от 6.5”, което го прави подходящ не само за работа, но и за забавления като гледане на видео и игра на игри. Изборът на HD+ резолюция при дисплея е с две цели - постигане на по-достъпна цена на устройствост, която е под 700 лева и по-ниска консумация на енергия, която респективно влияе положително на живота на батерията на смартфона.

Още тук ще избързаме да кажем, че новият Motorola Defy успя да ни изненада много приятно с автономността на батерията си. Но подробности за нея ще дадем след малко. Сега ще споделим, че дисплея с 20:9 съотношение на страните има добро цветопредаване и много добра яркост, която му позволява да е добре видим дори директно да е насочена към него светлина. Много полезно в летни дни като сегашните, а и през зимата, когато карате ски или сноуборд и грее заслепяващо слънце.

 

 

Що се отнася до хардуера, Motorola са заложили на сигурно, като са снабдили Defy 2021 с доказалият качествата и универсалността си централен процесор Qualcomm Snapdragon SD662. Той е 11nm и има 8 ядра, разделени в две групи по 4 чдра с по 2GHz и 1.8GHz тяктова честота. Съответно Kryo 260 Gold и Silver. Това CPU сме срещали вече при много други смартфони на различни марки, включително сред модели на Motorola.

Например със Snapdragon 662 са Moto G9 Play и Power, Moto G30 и дори Moto G Power 2021. В комбинация с GPU Adreno 610 и с 4GB оперативна RAM памет тук, този хардуер работи добре. Всички задачи, които поставихме на смартфона по време на тестовете си, бяха изпълнение безпогрешно. Дори игри със средни графични изисквания вървят без проблем.

 

 

Разбира се това не е флагман модел, на който всичко да лети, но за ценовия си клас, Defy работи отлично. Вградената памет на смартфона е 64GB, като обемът може да бъде увеличен с до още 512GB с помощта на microSD карта памет. Впрочем смартфонът е Dual SIM 4G. Софтуерът на смартфона е поверен в ръцете на операционна система Android 10, с предстоящ скорошен ъпгрейд към 11. Менюто на Defy, типично за Motorola е интуитивно направено и ориентирането в него става лесно.

В него впечатление ни правят някои сървайвър функции, като например PTT онлайн радиостанцията, наличието на която толкова много ценим при бронираните смартфони. От безжичните връзки, налице са Bluetooth 5.0 и NFC.

 

 

Motorola Defy 2021 има на разположение общо три камери върху гърба си. Основната от тях е 48MP и така позволява да правите достатъчно детайлни снимки, от които дори последствие може да се отреже определен детайл, без да се наруши значително качеството му. Камерата е с апертура f/1.8, която пък позволоява да се снима без светкавица на места с ограничена околна светлина, без да се появява прекалено много шум кадъра. Вторият сензор е 2MP и предназначен за Macro снимки от много близко разстояние като тази. Както виждате детайлността на кадъра е много добра.

Третият сензор е спомагателен и мери дълбочината на кадъра при снимки с “Ефект Боке”, където обекта на преден план е на фокус, а фона зад него е дефокусиран. Предната селфи камера на смартфона е разположена в централната горна част на дисплея. Тя е 8MP и има на разположение редица допълнителни софтуерни функции. За да не ви преразказваме как снима тя, направо ще ви покажем няколко селфита, които направихме ори различна заобикаляща ни светлина и с различни допълнителни функции. Както основната, така и предната камера на смартфона снима видео с Full HD качество.

 

 

И така стигаме до батерията на Motorola Defy 2021, която е с цели 5000mAh заряд. По време на тестовете ни той се оказва достатъчен средно за между 2 и 3 дни комбинирана експлоатация, в зависимост от натоварването. В комплект със смартфона върви бързо 20W TurboPower зарядно, с което за едно пълно зареждане на батерията са ни нужни малко над 2 часа.