Всеки е чувал поговорката, че парите не могат да ви купят щастие. Фразата се използва често в частни разговори и публикации онлайн. Популярното твърдение не се споделя от доста потребители и често провокира оживени дискусии. Много хора смятат, че липсата на пари може да доведе до различни проблеми, които влияят на емоционалното състояние.

В същото време наличието на сериозно количество пари ще накара даден човек да се чувства по-щастлив. Ново проучване, публикувано в списанието Social Psychological and Personality Science, изследва този любопитен казус и установява, че всъщност парите могат да ви купят щастие, но само до известна степен.

Щастието е субективен термин, който може да има различно значение за всеки човек. Има различни начини за постигане на щастие, включително ангажираност с  развлекателни дейности като гледане на телевизия, рисуване или излизане с приятели.

Измерването на степента на щастие, която изпитва даден човек може да стане по два начина. Първият е интензивността, с която се чувствате щастливи, както и честотата, с която изпитвате тази емоция.

 

 

Според новото проучване хората с по-ниски доходи са по-склонни да се занимават с пасивни развлекателни дейности, докато хората с по-високи доходи са по-склонни да се занимават с активни развлекателни дейности.

Това не е изненадващо, тъй като пасивните дейности като гледане на телевизия не изискват финансов ресурс, но активни дейности като активност с любимо хоби обикновено са свързани с плащане на определена цена.  Изследването обхваща 394 доброволци и установява, че има връзка между това колко пари печели човек и колко често изпитва моменти на щастие.

Парите обаче не бяха свързани с интензивността на щастието, изживяно през тези моменти, което ограничава възмжността финансовото състояние на човек да допринесе за личното му чувство за благополучие.

 

Още от Digital: 10 трика за начинаещи инфлуенсъри, които искат да печелят пари от Instagram (Видео)